? Afaceri cu speranţele românilor din Valea Timocului care vor să obțină cetățenia română
Articol de Radio Timișoara, 22 decembrie 2016, 09:27
Eu sunt convinsă că autorităţile din Serbia ştiu de acest lucru. Noi avem asemenea informaţii şi vreau să fac apel la oameni să fie foarte prudenţi la ce le oferă unele agenţii. Din poziţia noastră de Consulat al Serbiei în România putem doar să informăm autorităţile din Serbia, dar nu putem interveni. Fac apel la cetăţeni, nu doar pentru obţinerea cetăţeniei, să fie foarte prudenţi, mai ales că se cunosc şi sunt foarte bine definite condiţiile pentru obţinerea cetăţeniei române. Cine oferă o anumită sumă de bani pentru dobândirea cetăţeniei trebuie să ştie că sigur că ceva se află în spate, ceva care nu este în regulă.
România are trei reprezentanţe diplomatice în Serbia, care oferă informaţii despre întocmirea dosarului. Puţini solicită aici sprijin. Cei mai mulţi preferă asociaţiile de români. La Kladovo, la doar 25 de kilometri de Drobeta Turnu Severin, oamenii sunt ajutaţi de Tihan Matasarevici, preşedintele Asociaţiei tradiţia şi cultura românilor Dunărea.
Prin organizația asta au trecut aproape 4 sute de persoane, care sunt membri aicia acuma și eu direct, eu mă implic și le pregătesc dosarele. Sunt care nu a fost nicicând în Severin, dar trebuie să-și scoată și de acolo un document, precum și documentul cazierul pentru că nu a făcut nicio. Și în plus, aicia în Severin, la notar eu îi sprijin, mă duc cu ei pe acolo prin Severin, care nu cunoaște Severinul. Și îi mai ajut acolo unde trebuie, le arăt unde trebuie, cum să schimbe banii, unde se plătește impozitul, taxa pentru caziere și mai multe, mai multe. Dar, de vreo două – trei ori am avut rugăminte de la mulți să mă duc de București cu două-trei, cu zece persoane, cu o mașină. Bineînțeles că ei pe mine nu mă lasă să mă duc cu ei degeaba, că mai face și ei o donație acia de organizație și eh, cum să zic, ziua de am petrecut-o cu ei dau un bănuț aicia, nu poți să nu mă lasă în pace apoi, iau. Așa e lumea, știți cum e. Dar nu fac, nu făcem situații, cum se aude că pe undeva cineva ia bani și nu știu că, aicia nu. Eu le explic, aicia la mine nu plătiți decât cotizația de 500 de dinari pe un an de zile.
În jur de 150 de euro, au plătit pentru traduceri, legalizări şi alte taxe, unii dintre cei care au depus dosarul. Alţii au achitat mai mult.
Toate demersurile, toate actele, toate taxele sunt, costă aproape de vreo 200 – 300 de euro, cu drumurile, cu benzina, cu taxele, cu tot, tot, tot și atâta vă costă. Și la nimeni nu promităm noi că dobândește pentru că nima nu garantează. Spun, măi…mergeți la noroc, dacă vi se aprobă vi se aprobă, dacă nu nu. Nimeni nu are voie, nici eu, eu nu sunt în comisie, eu sunt o organizație care trebuie să-i sprijin şi să le explic legea.
Costurile sunt însă şi altele: luni de aşteptare, după care pentru mulţi răspunsul ar putea fi negativ, pentru că legea impune merite deosebite şi nu toţi aplicanţii au scris cărţi sau au avut performanţe sportive. Tihan Matasarevici admite că nu sunt mulţi cei care, în baza actualei legi, pot dobândi cetăţenia română.
Şansele sunt foarte puţine şi foarte mici.
Şi în aceste condiţii, pe la Asociaţia tradiţia şi cultura românilor Dunărea au trecut în jur de 4 sute de români, după cum afirma liderul Tihan Matasarevici. El speră totuşi ca oamenii să obţină cetăţenia, până când Serbia va intra în Uniunea Europeană.
Pe noi ne interesează că suntem români și vrem să fim români și dacă se dă șansa asta, în jur de trei – patru ani nu se rezolvă cum trebuie, noi aderăm în Uniunea Europeană. Suntem definitiv, gata nu mai suntem români.
Nu mai sunteți români?
Eu da, dar eu știu ce o să se întâmple. Asta trebuie România să accepte și să aibă în gând.
Deocamdată, niciun membru al minorităţii române din Serbia nu a obţinut cetăţenia română.Nici măcar liderul Tihan Matasarevici. E totuşi sigur că solicitarea nu-i va fi respinsă.
Dacă vă respinge dosarul, l-aţi mai depune?
Niciodată! Nu! Aia ar fi o şmecherie. Aia ar fi un râs de lume.
Ascultaţi reportajul în format audio realizat de Silvana Andreaş:
Foto: adevarul.ro