?? Satul Gârlişte, sufocat de gunoaie. Problema deşeurilor afectează întreg judeţul Caraş-Severin
În așteptarea noului deponeu ecologic, judeţul Caraş-Severin este asediat de gunoaie. În multe zone din județ, deșeurile sunt colectate selectiv, în funcție de datoriile pe care primăriile le au către firma prestatoare de servicii.
Articol de Radio Timișoara, 9 august 2017, 06:30
Un sat sufocat de gunoaie este Gârlişte. De aproape trei săptămâni, societatea de salubrizate nu mai ridică gunoiul menajer care acum zace pe lângă tomberoanele arhipline.
Locuitorii din Gârlişte se descurcă aşa cum pot, încercând să găsească soluţii provizorii. “Mi-aduce aminte situaţia de perioada dinainte, când luam gunoiul într-un sac mare şi îl duceam în portbagaj până la Reşiţa”, îşi aduce aminte un locuitor al satului.
În condiţiile unei veri caniculare, problema riscă să devină extrem de gravă. Punctele de colectare a deşeurilor se transformă în adevărate focare de infecţie şi mirosuri greu de suportat, ceea ce pune în pericol sănătatea locuitorilor.
“La 40 de grade, dar hai să o luăm de la 22 de grade în sus deja este un focar de infecţie. Acolo se dezvoltă şi microbi şi bacterii. Sunt copii, sunt oameni care vin şi îşi petrec concediul la Gârlişte. Cu ce se întâlnesc?”, se întreabă un localnic care mai spune că nu a primit nicio explicaţie din partea autorităţilor locale.
Viceprimarul comunei Goruia, Răzvan Văcărescu, spune că nu s-a reuşit colectarea gunoiului de trei săptămâni de pe raza localităţii din cauza unor probleme la nivel judeţean cu firma care are contract pentru colectarea deşeurilor. După ultimele discuţii s-a ajuns la concluzia că astăzi se va colecta gunoiul din localitate. “Primăria Goruia are datorii faţă de prestator de 30.000 de lei, dar acest lucru se întâmplă pentru că noi colectăm foarte puţin, pentru că prestatorul de servicii are încheiat contractul cu Primăria nu cu persoana fizică. Explicaţia fost ‘când vom plăti, vine să ia gunoiul’”, spune Răzvan Văcărescu.
Situaţia din Gârlişte nu este una singulară în judeţul Caraş-Severin. Managerul de proiect al Sistemului integrat de management al deşeurilor din cadrul Consiliul Judeţean Caraş-Severin,Victor Naidan, spune că “sunt probleme în tot judeţul pentru că operatorul care asigura pentru o mare parte dintre colectori transportul la depozite conforme a intrat în faliment şi activitatea lui este destul de redusă, iar comportamentul pe care îl are cu operatorii diferă de la caz la caz, în funcţie de modul în care aceştia şi-au acoperit cheltuielile până acum”.
Ascultaţi reportajul realizat de Remus Nistoran: