? Biserica de secol XVII din satul hunedorean cu cinci locuitori riscă să se prăbușească
Două asociaţii încearcă să adune fonduri pentru biserica de lemn din satul hunedorean Alun care datează din secolul al XVII-lea.
Articol de Radio Timișoara, 2 august 2017, 13:08
Biserica din satul Alun este cea mai mai veche din Ţinutul Pădurenilor, conform etnografului Romulus Vuia, şi se află în stare avansată de degradare. Poveştile locului vorbesc despre o strămutare a edificiului dintr-un sat învecinat, dar şi despre varianta construcţiei pe locul unui edificiu medieval, păstrând atât forma arhaică, unele bârne, cât şi Liturghierul slavon (Dealu, 1508) al călugărului tipograf Macarie, cea dintâi tipăritură făcută pe pământ românesc.
Biserica este acoperită cu şindrilă, care nu mai rezistă însă, iar pentru a salva pictura de lemn şi sculpturile din interior lăcaşul de cult a fost acoperit cu folie din plastic.
Satul Alun este, acum, aproape părăsit, aici mai locuind doar cinci oameni, iar zeci de casă construite din marmură sunt cu lacătul pe ușă. În Alun mai vin turiștii dornici să vadă cariera din care s-a extras marmura folosită la Casa Poporului.
Pentru a salva monumentul istoric, asociaţiile Alternative Rursal şi SalvaSat vor încerca să adune fonduri la Blues Festival ce va avea loc sâmbătă şi duminică în Ţinutul Pădurenilor.
Iniţiatorii proiectului au deschis şi un cont bancar pentru donaţii sau sponsorizări. Acestea se pot face încontul Asociaţia Non-Profit Alternative Rurale IBAN: RO25RNCB0162019877700001, deschis la BCR.