? 20 decembrie 1989, ziua în care Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism
Articol de Radio Timișoara, 20 decembrie 2016, 10:07
Totul a început cu Revoluția de la Timișoara, ale cărei evenimente au culminat în data de 20 decembrie când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism.
Pe 20 decembrie demonstranții de la Timișoara s-au grupat în Frontul Demoncratic Român care avea ca scop organizarea mișcării de rezistență. Dimineața, coloane de muncitori, totalizând aproximativ 150.000 de persoane, s-au îndreptat dinspre întreprinderi spre centrul Timișoarei. În jurul orei 11:00, generalul Ștefan Gușe a ordonat retragerea tehnicii de luptă în cazărmi și interzicerea folosirii armamentului. La scurt timp, forțele de ordine din subordinea Ministerului de Interne s-au retras din cauza numărului mare de manifestanți. La prând, coloanele de manifestanți au ajuns în Piața Operei, iar militarii au fraternizat cu aceștia. Efectivele militare au fost retrase în cazărmi, iar autoritățile centrale și locale nu și-au mai exercitat autoritatea asupra orașului. Acesta a fost momentul în care Timișoara a devenit primul oraș liber al României.
În balconul Operei, primarului Timișoarei i s-au înmânat revendicările protestatarilor: eliberarea arestaților, redarea cadavrelor familiilor care le revendică, demisia lui Nicolae Ceaușescu, circulația liberă a oamenilor și a ideilor.
În aceeași zi, Nicolae Ceaușescu a revenit din vizita oficială din Iran și a decretat instituirea stării de necesitate. În cadrul unui discurs televizat, acesta a afirmat că „elemente huliganice… au provocat distrugeri de tip fascist în scopul destabilizării țării, dezmembrării teritoriale, lichidării revoluției socialiste și întoarcerii sub dominație străină”. Totodată, Ceaușescu a dat atunci vina pe „agenturile străine de spionaj și pe românii din interior care își vând țara pentru un pumn de dolari sau pentru alte valute”.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Daniel Dancea: