35 de ani de la Decembrie 1989. Árpád Gazda: Revoluția este evenimentul vieții mele
Fundația Integratio, Consiliul Național Maghiar din Transilvania Parohia Reformată „Noul Mileniu” și Parohia Reformată Centrală din Timișoara organizează o serie de evenimente dedicate celor 35 de ani de la Revoluția din 1989.
Articol de Radio Timișoara, 14 decembrie 2024, 16:50
Scânteia Revoluției din 1989 s-a aprins la biserica reformată din Timișoara. László Tőkés urma să fie evacuat din casa parohială din cauza opiniilor sale antiregim.
În urma apelului făcut de pastor, maghiarii s-au strâns în 15 decembrie în fața bisericii, iar zona a fost rapid ocupată de securiști în civil. O parte din protestatari a rămas peste noapte acolo.
Piața Maria, cel mai fierbinte loc din România în 1989
Árpád Gazda, pe atunci student la Facultatea de Fizică din Timișoara, s-a numărat printre cei care s-au adunat în Piața Maria în decembrie ‘89 pentru a-l susține pe László Tőkés. El a vorbit aseară și la masa rotundă organizată la Centrul Reformat Noul „Mileniu” din Fabric.
“În ziua de 15, după-masă sau în orele serii, am fost în stradă. Este evenimentul vieții mele Revoluția, pentru că părea o luptă fără speranță, de fapt, pentru familia Tőkés, pentru comunitatea reformată. Dar iată că lucrurile așa au evoluat, încât regimul a fost schimbat”, spune Árpád Gazda.
În seara de 15 decembrie, în fața bisericii din Piața Maria a oprit o Dacie neagră, din care a coborât primarul de atunci al Timișoarei, Petru Moț. El a vrut să stea de vorbă cu László Tőkés și a cerut să participe la discuție patru martori care aveau sarcina să transmită mesajul către mulțime. Printre ei a fost și Árpád Gazda, care a doua zi a fost arestat.
“Eu am fost întemnițat, am ajuns la Popa Șapcă și ni s-a spus că în jur de 18 ani de închisoare vom lua. În închisoare era deja bine, era ca la sanatoriu comparativ cu ce era la Securitate, pentru că în momentul când am fost arestați prima dată am fost duși la la Securitate. Acolo am fost bătuți crunt, puși în genunchi, cu mâinile la ceafă, niște șuturi cu bocanci, rinichi și așa mai departe”, povestește Árpád Gazda.
Simbolistica statuii Sfintei Maria
La 35 de ani de la Revoluție, Árpád Gazda face o legătură între statuia Sfintei Maria din piața care îi poartă numele și evenimentele din decembrie 1989.
“Știm cu toții că revoluția a plecat de la Piața Maria, dar nu știm de ce se numește Piața Maria. Știm de capela aceea cu Fecioara Maria, dar nu știm de ce este acolo acea statuie. Pentru că în 1514, la executarea lui Gheorghe Doja a apărut Fecioara Maria. Deci în descrierirele evenimentului se spune că, la un moment dat, oamenii care erau duși acolo să vadă ce se va întâmpla cu Gheorghe Doja se auzeau un murmur pentru că ei au văzut apariția Fecioarei Maria și acel loc a fost marcat timp de secole ca și locul apariției Fecioarei Maria. Deci s-a întâmplat o minune și eu zic că și în ‘89 s-a întâmplat un o altă minune în același loc, pentru că dacă ne gândim ce șanse a avut pastorul László Tőkés și comunitatea reformată ca acea luptă, care a fost dusă în acel an, de la începutul anului până în decembrie, să ajungă la acest sfârșit. Practic șansele erau apropiate de zero, dar iată că așa s-a întâmplat datorită timișorenilor care s-au alăturat în număr mare și care practic au și trecut de faza pastorului și au dus mai departe flacăra”, spune Árpád Gazda.
Seria evenimentelor organizate la Biserica Reformată Noul mileniu au continuat sâmbătă cu conferințele Timișoara 35, la care participă, printre alții, poetul Mircea Dinescu, fostul președinte Emil Constantinescu și ultimul ministru de externe al Germaniei de Est, Markus Meckel.
Sâmbătă seara, la Gala Timișoara 35. va fi prezent și președintele Ungariei, Tamás Sulyok.
Reporter: Ștefan Both