A doua zi de Crăciun. Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Soborul Maicii Domnului
Articol de Radio Timișoara, 26 decembrie 2022, 08:38
Este cea de-a doua zi de Crăciun, iar creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc luni Soborul Maicii Domnului.
După tradiţia răsăriteană, a doua zi după marile sărbători sunt cinstite persoanele care au contribuit la evenimentul în cauză, iar Fecioara Maria este cea care făcut posibilă naşterea Mântuitorului Hristos din punct de vedere uman.
Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. De asemenea, este una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria, care datează încă din secolul al V-lea. Soborul Maicii Domnului a devenit model de sărbătoare și pentru alți sfinți precum Soborul Sfinților Ioachim și Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinților Arhangheli.
În această zi, atât rudele îndepărtate, cât și cele prin alianță vor avea ocazia să se strângă laolaltă și să petreacă împreună momente frumoase și liniștite. Totodată, oamenii care muncesc pe 26 decembrie nu vor mai avea nicio zi liberă pentru tot restul anului, iar gospodinele trebuie să evite spălatul rufelor, întrucât datina străveche spune că apa va fi folosită pentru vindecarea rănilor. În plus, în casele unde sunt fete de măritat nu se toarce și nu se coase, pentru ca acestea să nu rămână singure tot restul vieții.
În zonele rurale, fetele și flăcăii au obiceiul să joace pe 26 decembrie, în semn de bucurie și recunoștință față de tinerețea pe care o trăiesc. Se spune că persoanele care dansează de Soborul Maicii Domnului vor fi aprige și sănătoase pentru tot anul care vine. În a doua zi de Crăciun, oamenii se duc „cu colacul” la naşi.