Cercetări privind organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anunţat joi că se fac cercetări în legătură cu organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora, precizând că s-au primit foarte multe sesizări. El a explicat, la sediul CSM, că a fost începută urmărirea penală cu privire la faptă, respectiv împiedicarea exercitării dreptului la vot, prevăzută de articolul 385 din Codul Penal. Şeful Ministerului Public, citat de Agerpres, a precizat că sesizările sunt îndreptate împotriva miniştrilor care, în opinia petiţionarilor, au avut atribuţii în organizarea alegerilor.
Articol de Carla Chiu, 20 noiembrie 2014, 10:04
Au fost foarte multe sesizări depuse de diferite persoane. (…) S-a început urmărirea penală cu privire la faptă şi s-au solicitat relaţii la alte autorităţi şi ancheta se va desfăşura în continuare cu privire la faptă, împiedicarea exercitării dreptului la vot, prevăzută de articolul 385 din Codul penal. (…) Sesizările sunt îndreptate împotriva miniştrilor celor care, în opinia petiţionarilor, au avut atribuţii de a organiza alegerile.
Procurorul general a arătat că sesizările sunt venite din partea diferitelor instituţii, dar cele mai multe sunt din partea unor persoane şi au fost trimise pe email, la care sunt anexate plângeri, inclusiv din diaspora. El a subliniat că nu poate să spună care este numărul sesizărilor trimise şi nici să dea un termen exact cu privire la primele rezultate ale cercetărilor, deoarece procurorul de caz îşi va face un calendar şi un plan de anchetă. Întrebat dacă pe legea actuală se puteau înfiinţa alte secţii de votare, Tiberiu Niţu a menţionat că din punct de vedere legal procurorul va aprecia dacă a fost încălcată legea.