Cinci copii din România s-au asfixiat în timpul periculosului joc online Balena Albastră
Articol de Radio Timișoara, 17 martie 2017, 15:08
Este vorba despre patru fete și un băiat în vârstă de 12-13 ani, elevi în clasa a șasea. La sosirea echipajelor de ambulanță, copiii aveau probleme respiratorii, iar doi dintre ei erau în stare gravă. Ei au fost transportați la spitalul de pediatrie din Iași pentru îngrijiri medicale.
Profesorul de sport este cel care a sunat la 112 după ce mai mulți elevi l-au anunțat că cinci colegi de-ai lor au fost găsiți căzuți în baie și într-o sală de clasă. Colegii lor spun că elevii puneau în aplicare o provocare primită pe internet, în cadrul jocului Balena Albastră – un joc-pedeapsă, care a ucis deja peste o sută de adolescenţi în Rusia.
Este vorba despre un joc online morbid și șocant, apărut pe o rețea de socializare, care în acest moment se bucură de o mare popularitate în Rusia. Se numește „Blue Whale” (balena albastră) și se joacă timp de 50 de zile, timp în care participanții trebuie să îndeplinească 50 de sarcini sau „provocări”, uneori grave, cum ar fi să-și facă tăieturi pe brațe sau cum ar fi să se trezească la o anumită oră din noapte sau să asculte o melodie tristă… În cea de-a 50-a zi, participantul la joc trebuie să-și pună capăt zilelor.
Jocul a fost inventat de un tânăr din Rusia în urmă cu aproape patru ani. Filip Budeikin a pus la punct o reţea socială, un fel de Facebook rusesc, unde a atras tineri vulnerabili şi hărţuiţi, dispuşi să joace „Balena Albastră”. Doar în Rusia, în cazul sinuciderii a circa 130 de adolescenţi, anul trecut se bănuiește o legătură cu acest joc. Decese s-au înregistrat şi în alte ţări, majoritatea fost republici sovietice. Inventatorul jocului, Filip Budeikin, a fost arestat în noiembrie 2016 şi inculpat pentru incitare la sinucidere.
Poliţia Română va demara o campanie de informare în rândul copiilor şi tinerilor, cu privire la sinistrul joc lansat în Rusia, Balena Albastră. Reacţia vine după ce cinci elevi din Iaşi au ajuns la spital în stare gravă, după ce au încercat să îndeplinească o provocare lansată online.
Jocul nu este deosebit de popular în România, însă autorităţile recomandă atenţie sporită. Poliţia Română promite acordarea de sprijin, inclusiv psihologic, în cazul copiilor care se confruntă cu probleme ca urmare a acestui joc sinistru.