Darius Vâlcov a părăsit sediul DNA. Fostul ministru nu a dat declarații
Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov a părăsit, miercuri dimineaţă sediul DNA, fără să dea declaraţii cu privire la motivul pentru care a fost chemat de procurori, informează Agerpres.
Articol de Carla Chiu, 25 martie 2015, 11:30
Darius Vâlcov a stat în sediul DNA aproximativ o oră, spunând la ieşire doar că de ziua lui îşi doreşte trecerea Codurilor fiscale. Pe numele lui Darius Vâlcov există două cereri ale DNA pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive, urmând ca plenul Senatului să se exprime miercuri prin vot asupra acestora.
În primul dosar, Darius Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi primit, în calitate de primar al municipiului Slatina, 2 milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul SC Tehnologica Radion, pentru a acorda acestei firme contracte publice pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. Faptele ar fi fost săvârşite în perioada 2009-2013.
În a doua cerere trimisă la Senat, DNA solicită încuviinţarea pentru urmărirea penală şi arestarea lui Vâlcov pentru fapte săvârşite ca ministru şi senator, şi anume, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.
Potrivit DNA, noile infracţiuni de care este acuzat Vâlcov au fost comise în ultimii patru ani.
Concret, Darius Vâlcov este acuzat că, începând cu anul 2011, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiilor publice, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţinea în fapt şi pe care le administra prin interpuşi.
Procurorii susţin că banii şi bunurile obţinute în urma săvârşirii infracţiunilor au fost depozitate într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate. Seiful respectiv conţinea 90.000 de dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur în greutate totală de trei kilograme, un tablou inscripţionat ‘Renoir’, un tablou inscripţionat ‘Jean Cocteau’ şi o pictură pe lemn inscripţionată ‘Aurel Acasandrei’, notează Agerpres.