Ovidiu Tender, condamnat definitiv la 12 ani şi şapte luni închisoare, Marian Iancu – 14 ani
Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat definitiv luni de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti la 12 ani şi şapte luni închisoare în dosarul RAFO-CAROM, în timp ce Marian Iancu a primit 14 ani de detenţie.
Articol de Carla Chiu, 8 iunie 2015, 18:01
Prin decizia dată luni, Curtea de Apel Bucureşti a majorat condamnările dispuse în decembrie 2014 de Tribunalul Bucureşti, instanţă care îl condamnase pe Ovidiu Tender la 11 ani şi patru luni închisoare, iar pe Marian Iancu la 13 ani şi opt luni de detenţie.
Ovidiu Tender a primit 2 ani şi 6 luni închisoare pentru înşelăciune, 6 ani şi 9 luni închisoare pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, 5 ani închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi 5 ani pentru spălare de bani. La pedeapsa cea mai grea de 6 ani şi 9 luni închisoare s-a adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, astfel încât el va executa în final 12 ani şi 7 luni închisoare, din care se va scădea perioada reţinerii şi arestării preventive (3 martie – 29 august 2006).
În plus, instanţa a dispus în cazul lui Ovidiu Tender interzicerea, pe o perioadă de 5 ani, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public şi dreptul de a fi asociat, acţionar, administrator sau beneficiar real într-o societate comercială.
Alte condamnări din dosar: Toader Găureanu – 9 ani şi 10 luni închisoare, Cicilia Dumitrescu – 7 ani, Marin Badea – 8 ani şi 6 luni, Bogdan Sălăjan – 3 ani cu suspendare, Kadri Mazhar Basaran – 6 ani şi 6 luni închisoare cu executare.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă şi a fost dată cu o zi înainte de a se prescrie faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii din acest dosar.
Marian Iancu se află în prezent în penitenciar, el fiind condamnat definitiv în octombrie 2014 la 12 ani închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani într-un alt dosar legat tot de rafinăria RAFO.
Dosarul RAFO-CAROM este unul dintre cele mai lungi procese din istoria justiţiei din România, fiind trimis la instanţă în august 2006, iar rechizitoriul a fost întocmit de Alina Bica.
Sursa: Agerpres, foto: dcnews.ro