Percheziții la cele două universități din Arad în cazul “Diplome de licenţă fara studii”. Anchetatorii au găsit traseul banilor
Anchetatorii au ridicat documente şi sisteme informatice de la universităţile ” Aurel Vlaicu” şi „Vasile Goldiş” din Arad unde au loc perchezitii în dosarul “Diplome de licenţă fara studii”.
Articol de Radio Timișoara, 26 iulie 2017, 13:07
În acest caz sunt vizaţi profesori universitari, secretare şi studenţi care realizaseră o adevarată reţea prin care studenţi străini, deşi nu cunoşteau limba română, erau promovaţi în schimbul unor sume de bani. Procurorii mai spun că studenţii puteau cumpara direct de la profesori lucrări de licenţă gata elaborate.
Conform anchetatorilor, în cele două universități s-au constituit reţele infracţionale din care făceau parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor şi informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenţilor. Totodată, în acest mecanism, studenţi care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, devin la rândul lor intermediari pentru alţi colegi. Ca să ascundă trazacţiile, studenţii lăsau banii la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relaţii de prietenie cu cadrele didactice. 36 de persoane sunt suspecte în acest caz.
Conform unor informaţii, în cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad anchetele procurorilor vizează facultăţile de Teologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Asistenţă Socială. Conducerea Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad arată că regretă suspiciunea care planează asupra unor cadre didactice din cadrul universităţii şi se declară conviscă că cei găsiţi vinovaţi vor răspunde pentru faptele lor. Rectoratul instituției de învățământ superior asigură opinia publică de faptul că Universitatea Aurel Vlaicu din Arad condamnă orice fel de acte de corupţie şi va fi întotdeauna un partener al organelor judiciare pentru eliminarea oricăror suspiciuni legate de universitate.
Rectorul universităţii private “Vasile Goldiş”, Coralia Cotoraci a confirmat că au loc percheziţii la unitatea de învăţământ şi susţine că le-a cerut profesorilor să respecte codul deontologic:
Preşedintele şi rector fondator, Aurel Ardelean spune că a pus la dispoziţia anchetatorilor toate documentele cerute.
Specializările de medicină ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad atrag mulţi studenţi străini.
În acest dosar procurorii fac de dimineaţă peste 100 de perchezitii în trei judeţe şi ar urma să fie audiaţi inclusiv studenţi străini, potrivit unor surse judiciare.