Activitate blocată la Arhivele Naționale în Timiș și Arad
Aceasta este prima grevă generală din cei aproape 200 de ani de activitate a Arhivelor Naţionale.
Articol de Radio Timișoara, 11 noiembrie 2024, 18:40 / actualizat: 12 noiembrie 2024, 10:47
Activitatea de la arhivele județului Timiș este blocată, după ce angajații au întrerupt lucrul, alăturându-se protestului declanșat la nivel național.
Cei 14 angajaţi au intrat în grevă generală pe termen nedeterminat, iar pentru solicitări urgente este disponibil doar directorul instituției şi colega care întocmeşte actele respective.
“Este grevă generală. Au intrat colegii care sunt membri de sindicat Europol, pentru că conflictul de muncă a fost declanșat de sindicatul Europol, la care sunt afiliați marea majoritate a colegilor mei din Arhivele Naționale, inclusiv Arhivele Naționale din Timiș. Momentan, activitățile sunt suspendate. Colegii mei au anunțat că perioada va fi nedeterminată până când vor primi un feedback de la conducerea ministerului și de la conducerea Arhivelor Național. Nemulțumire colegilor mei și ai tuturor la nivel național privesc inechitatea salarială și condițiile de muncă”, spune directorul Arhivelor Naționale Timiș.
Printre cei mai afectați de grevă sunt pensionarii care au nevoie de documente pentru a-și completa dosarul de vechime. Directorul de la Arhivele Timiș nu a putut oferi un termen la care activitatea instituției va fi reluată.
La Arad, pe lângă problemele salariale, sindicaliștii reclamă că muncesc mai mult din cauza deficitului de personal, iar condițiile din unele depozite sunt sub orice critică.
Mihaela Vitan lucrează în Arhivele Naționale din Arad încă din 1995.
“Această grevă va avea efecte destul de grave asupra societății, pentru că se vor întârzia răspunsurile cetățenilor, pentru că avem solicitări referitoare la vechimea în muncă, solicitări referitoare la drepturi de proprietate, la stare civilă, diverse. Normal că vor fi afectați în mare parte cetățenii pentru că nu vor primi actele necesare. Bineînțeles, la sala de studiu la fel, accesul cercetătorilor este oprit”, spune Mihaela Vitan.
Sindicaliștii mai spun că se simt discriminați față de colegii lor din București.
“Nu mi se pare corect ca, pentru o muncă pe care o desfășurăm în aceleași condiții, noi să fim salarizați mai puțin și această salarizare mai puțin să fie destul de consistentă și de o perioadă îndelungată de timp”, spune Anca Băițoiu de la Arhivele Naționale Arad.
Sindicatele reclamă faptul că Ministerul de Interne cunoaşte condiţiile de muncă precare şi inechităţile salariale dintre aparatul central şi structurile din teritoriu, dar nu a luat măsuri pentru a îmbunătăţi situaţia.