Alpinistul arădean Zsolt Torok a ajuns în siguranță, cu elicopterul, în Tabăra de Bază Everest
Alpinistul arădean Torok Zsolt, care se afla pe Everest, în momentul producerii cutremurului şi avalanşelor, este bine şi a Fost evacuat cu elicopterul din Tabăra 1 în Tabăra de Bază. Minerva Vincze a postat, luni, pe contul de Facebook, că a aparut confirmarea că toți alpiniștii și șherpașii au fost evacuați din Taberele 1 și 2 și sunt în Tabăra de Bază. Cu toţii vor rămâne acolo până vor exista planuri care să le confere o siguranţă şi mai mare.
Articol de Carla Chiu, 27 aprilie 2015, 17:56
Cutremurul de sâmbătă, din Nepal, a fost urmat de mai multe replici şi a generat avalanşe masive pe Everest. De sâmbătă, Torok Zsolt nu a postat nimic pe contul său de Facebook, confirmările că el este bine venind în mod indirect.
Primul anunţ a fost postat pe contul de Facebook sâmbătă seara. Minerva Vincze a postat că Zsolt, este bine și se află în Tabăra 1, urmând să petreacă noaptea acolo. Minerva a mai precizat că mesajul l-a primit din partea reprezentantul agenției din Nepal, care se afla în zona Everest, şi a promis că pe măsură ce va avea mai multe informaţii, le va anunţa.
Duminică, alpinistul bucureştean Justin Ionescu a a scris pe contul său de Facebook că este în tabăra 1 împreuna cu Zsolt Torok şi că sunt bine. Câteva ore mai târziu, Marius Iliescu, care a plecat din Kathmandu cu o oră înainte de producerea cutremurului, a scris pe Facebook că într-o convorbire, Zsolt poveșteste că au urcat în Camp 2 și au coborât în Camp 1 cand s-a întamplat tragedia. Nu era la curent cu bilanțul din tabăra de bază.
Alpinistul Alex Găvan, primul care a anunţat despre situaţia de la fața locului, a mai postat pe contul lui de Twitter, că lucrurile s-au liniştit în acest moment, dar mari suprafeţe din Tabăra de Bază arată ca după o explozie nucleară. ‘E mare dezamăgire şi mare nesiguranţă printre oameni’, a mai scris Alex Găvan. În Tabăra 1 se aflau peste 100 de persoane, printre acestea este Daniel Mazur, care a povestit cum arată tabăra 1: ‘E oribil, avalanşe din trei părţi, Tabăra 1 arată ca o mică insulă’, a postat Daniel Mazur pe Twitter.
Mii de morți, în Nepal, în urma cutremurului
Seismul, care a afectat, sâmbătă, statul Nepal a avut magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter, şi a fost urmat de mai multe replici, între care una de 6,7 grade pe scara Richter. Cel mai recent bilanț indică mii de răniți și peste 3.800 de morți, însă unele organizații susțin că numărul morților ar putea ajunge la 6.000.
Cutremurul a fost cel mai grav din Nepal în peste 80 de ani. Acesta a distrus zone întregi din cartierele vechi ale capitalei nepaleze şi a fost suficient de puternic pentru a fi resimţit în India, Bangladesh, Tibet şi Pakistan. Cel mai puternic cutremur din Nepal a avut loc în 1934 şi a avut magnitudinea de 8 grade pe scara Richter. Acesta a distrus oraşele Kathmandu, Bhaktapur şi Patan.