Arheologii încearcă să găsească poarta Vienei a vechii cetăți, în giratoriul din Piața Mărăști
Lucrările la extindere a drumului din sensul giratoriu din Piaţa Mărăşeşti au început cu o intensă activitate arheologică.
Articol de Radio Timișoara, 7 mai 2018, 10:00 / actualizat: 7 mai 2018, 11:26
Specialiştii de la Universitatea de Vest din Timişoara se ocupă de descărcarea arheologică de sarcină în aşa fel încât să se poată efectua lurările de extindere a benzilor de circulaţie. După primele săpături, arheologii au descoperit vestigii din vechiul zid al Cetăţii. Arheologii spun că nu au avut parte de nicio surpriză pentru că vechile hărţi indică amplasamentul zidului care a fost demolat la sfârşitul secolului al XX-lea. Specialiștii speră acum să se lămurească în privinţa locului exact al porţii Vienei, spune Mariana Balaci, de la Universitatea de Vest.
“În sensul giratoriu, până în momentul de față, avem mai multe ziduri care ne-au apărut în suprafețele deschise, în număr de opt până în prezent. Ne-au apărut ziduri din cetatea austriacă a Timișoarei, poarta Vienei a orașului, care se afla în fața cazarmei pe care o avem vizavi de sens, trebuie să fie undeva acolo. Avem zidurile cetății, sperăm să găsim și să ne dăm seama care era locul de amplasare al porții Vienei”, spune Mariana Balaci
Pe lângă fragmentele zidului cetăţii Timişoarei de sec. XVIII, arheologii au mai găsit câteva fragmente ceramice şi o pipă turcească.
“Avem fragmente ceramice foarte puține și un singur fragment de pipă turcească. Ne-am dat seama că trebuie să fie mai vechi pentru că acest complex turcesc este tăiat de zidul cetății”, spune Mariana Balaci.
Contractul pe care îi au arheologii de la Universitatea de Vest are o durată de 60 de zile, însă specialiştii speră să termine lucrările pentru descărcarea arheologică mult mai repede. În intersecţia de la Mărăşti, carosabilul va fi lărgit la trei benzi cu bani din bugetul local.
Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both: