Artificiul prin care unii angajați își păstrează facilitatea sumei netaxate din salariul minim pe economie
Firmele care au angajați pe care îi plătesc cu salariul minim pe economie de o perioadă mai lungă de doi ani sunt obligate să opereze majorări salariale.
Articol de Radio Timișoara, 11 ianuarie 2024, 17:36
Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș, Ileana Mogoșanu, spune că legea nu impune o sumă, majorarea putând fi chiar de un leu. Orice majorare a salariului minim duce, însă, la pierderea beneficiului care îi permite salariatului să primească 200 de lei neimpozabili, explică Ileana Mogoșanu.
„Începând cu 1 ianuarie 2024, dacă doi ani de zile ai avut salariul minim pe economie, începând cu 1 ianuarie 2022, obligatoriu angajatorul trebuie să vină cu o modificare salarială superioară. Ceva mai mult. Nu se spune cât nu menționează faptul că poate înceta contractul de muncă, să facă un alt contract de muncă, mă duce gândul și acolo. Ilegal nu este, doar trebuie văzut în baza cărui articol se întâmplă lucrul acesta, dacă există acordul părților, pentru că nu poate angajatorul să decidă unilateral încetarea unui contract individual de muncă”, spun Ileana Mogoșanu.
Avocatul Cătălin Pușa, specialist în consultanță de afaceri și fiscală, a explicat că noile prevederi aduc angajații în situația ca la același salariu brut să primească în mână mai puțini bani.
„Dacă îi dai salariatului un leu în plus, minus bonificația scutită de taxe de 200 lei, practic salariatul pierde niște bani în loc să îi crească salariul. Singurul lucru care crește sunt taxele pe care să plătească la stat. Pentru a evita situația aceasta absurdă în care dacă, îi crești cu zece lei salariul minim garantat, el de fapt pierde niște bani. Românul este foarte inventiv și a găsit și metodele. Salariatul, după ce împlinește doi ani de zile își de demisia și de a doua zi i se face un alt contract de muncă nou și practic mai curge încă o dată perioada aceea de doi ani de zile în care poate avea salariul minim”, Spune avocatul Cătălin Pușa.
Un specialist în consultanță fiscală a realizat un calcul din care a reieșit că pentru ca un salariat care are salariul minim de mai mult de doi ani să rămână cu aceiași bani, firma e nevoită să plătească taxe lunare de 152 de lei.