Salvamontiştii din judeţul Hunedoara atrag atenţia asupra prezenţei viperelor în masivele Retezat şi Parâng. Şeful Serviciului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, precizează că acestea nu atacă omul decât dacă sunt provocate sau turiştii calcă accidental pe ele.
În 99% din situaţii, muşcăturile de viperă sunt cauzate de curiozitatea umană. Vipera nu atacă, ea doreşte să se apere. De aceea, turiştii trebuie să fie atenţi pe unde calcă, să aibă un băţ cu care să lovească tufişurile şi să fie încălţaţi cu ghete de munte.
O creştere a populaţiei de vipere a fost observată în zona Roşiile, sub vârful Parângul Mare, la circa 2.000 de metri altitudine, însă turiştii le văd mai puţin pentru că reptilele nu stau pe potecile traseelor de munte.
Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, în această vară şase persoane au ajuns la spital acuzând muşcături de şerpi, în trei dintre cazuri fiind vorba de vipere. Două dintre victimele la care a fost confirmată muşcătura de viperă s-au prezentat la spitalul din Deva, iar una la spitalul din Haţeg. În toate cazurile de muşcături de viperă a fost administrat ser antiviperin, iar bolnavii au trecut cu bine peste acest episod.
Cu excepţia spitalelor din oraşele Lupeni şi Brad, toate celelalte spitale din judeţul Hunedoara au stoc de ser antiviperin, iar Serviciul de Ambulanţă şi SMURD ştiu unde să ducă eventualele victime, a anunţat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, dr. Cecilia Birău.
În cazul unor muşcături de şerpi, victimele sau cei care le însoţesc sunt sfătuiţi să sune la numărul de urgenţă 112 pentru a primi indicaţiile necesare, preluate de echipajele de prim-ajutor şi transportate la spital.