AUDIO / 21 mai, dublă sărbătoare: Înălţarea Domnului şi Sfinţii Constantin şi Elena
Una dintre cele mai mari sărbători ale creştinilor, Înălţarea Domnului, coincide anul acesta cu Sfinţii Constantin şi Elena, când peste două milioane de români sărbătoresc onomastica
Articol de Radio Timișoara, 21 mai 2015, 07:52
Îm mod tradiţional, la 40 de zile după Paşte, se sărbătoreşte Înălţarea Domnului, iar în această zi, Armata îşi comemorează eroii, căzuţi la datorie. Anul acesta, sărbătoarea coincide şi cu Ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, consideraţi piloni ai creştinismului.
Pentru ziua Sfinţilor Constantin şi Elena există o serie de obiceiuri şi superstiţii care fac referire la vara ce urmează să îşi facă apariţia. Mulţi agricultori nu lucrează în această zi pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului. În unele regiuni ale ţării este ultima zi în care se mai poate semana porumb, ovăz şi mei, deoarece, în popor, se vorbeşte că tot ce se seamană după această zi se va usca. Este şi ziua în care femeile, pentru a alunga duhurile rele si necurate, tămâiază şi stropesc cu aghiasmă, pentru a se apăra de forţe malefice, ţăranii aprind un foc mare şi stau in jurul lui, prin acest foc obişnuiesc sa treacă şi oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stana.
In calendarul popular, sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena este o sărbatoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor.
Desăre semnificaţiile acestei zile, ascultaţi reportajul în format audio realizat de Alexandra Marian:
(Foto: http://theodorosart.com/)