AUDIO / 27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Mărturii
În 27 ianuarie 1945 cel mai cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz – Birkenau a fost eliberat de armata sovietică. Atunci, 7.000 de prizonieri au fost eliberaţi. Alte 6 milioane de persoane nu au avut însă şansa să scape cu viaţă din centrele de exterminare naziste.
Articol de Radio Timișoara, 27 ianuarie 2015, 11:36
Organizaţia Naţiunilor Unite a ales data de 27 ianuarie pentru a marca Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Timişoara a fost un mic spaţiu geografic într-o mare de isterie fascistă unde persecuţiile nu s-au manifestat în fomele cumplite din celelalte regiuni istorice ale ţării. Nu au fost deportări în masă, nu au fost obligaţi să poarte steaua galbenă, dar abuzuri s-au petrecut. Au fost trimişi la muncă forţată, copii erau agresaţi pe stradă pe motiv că sînt evrei, aveau cartele cu valoarea a un sfert din cît aveau ceilalţi şi program strict pentru dreptul de a ieşi în spaţiul public, la piaţă de ex. Restaurantele, cinematografele, alte locuri publice le erau categoric interzise. Proprietăţile evreieşti au fost confiscate, unii au fost trimişi în Transnistria pentru a-şi afla acolo sfîrşitul cumplit.
Tabla funerară din cimitirul evreiesc din Timisoara stă mărturie a victimelor căzute.
După căderea comunismului din România, în 9 octombrie 2004 a fost organizată prima zi naţională de comemorare a victimelor Holocaustului.
Va reamintim, guvernul a amânat cu doi ani, prin ordonanţă de urgenţă, plata indemnizaţiilor acordate de stat românilor care au fost deportaţi sau închişi din motive etnice între 1940 şi 1945.
Ascultați mărturia consemnată de Felicia Ristea.