AUDIO / Autorităţile sunt preocupate de lispa de implicare a tinerilor în diferite activităţi
Un raport al Comisiei Europene arată că, până la finele anului 2013, 16% dintre tinerii români, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani nu erau angrenaţi în nicio activitate. Media europeană în acelaşi an a fost de 13%.
Articol de Carla Chiu, 21 ianuarie 2015, 17:00
Rata şomajului în rândul tinerilor din România a crescut cu 9 procente, din 2012, astfel că până la sfârşitul lui 2013, 16% dintre ei nu mergeau nici la lucru dar nici nu luau parte la cursuri universitare sau de formare postliceală. Recesiunea este una din cauze, spune ofiţerul de informare Europe Direct Timişoara, Maria Ciorba.
Un alt factor ar putea fi şi lipsa de consiliere profesională din perioada liceului. Psihologul şcolar Adriana Dodea explică importanţa unui îndrumător în viaţa elevilor, pentru a-i face să realizeze ce anume li s-ar potrivi, ca meserie de viitor.
Ca răspuns la această creştere a numărului de tineri neocupaţi, autorităţile au luat măsuri, la nivel naţional, cu bani europeni, spune Maria Ciorba.
Planul de reforme şi măsuri a fost aprobat în 2013, revizuit în 2014 iar suma cu care Uniunea vine în sprijinul tinerilor fără activitate este de jumătate de miliard de euro. Aceşti bani se vor folosi pentru finanţarea cursurilor de formare, stimulente financiare pentru angajatori dar şi fonduri pentru ca tinerii să poată începe afaceri.