AUDIO / De ce miroase deponeul ecologic de la Ghizela ca o groapă de gunoi? Locuitorii din zonă reclamă mizeria şi mirosurile grele
Deponeul ecologic al judeţului Timişului, aflat la Ghizela, tinde sa devina o groapă de gunoi. Cetăţenii din loicalităţile limitrofe reclamă faptul că mizeria şi mirosurile au devenit insuportabile.
Articol de Radio Timișoara, 2 aprilie 2015, 11:31
E miros greu, mai ales când îi nor, seara, şi ziua câteodată[…]
Vine miros, să ştiţi că vine. Seara altădată vine miros că nici nu se poate sta.
E foartă proastă ideea care or avut-o cine o avut-o, că nu se poate sta de miros inclusiv vara. Şi iarna, nu neaparat vara. Şi avem plin de ciori pe câmp. Asta este, dacă conducerea aşa a decis, noi cu cine să ne batem, că n-avem cu cine.
Un semnal de alarma a tras şi consilierul judetean PNL, Liviu Borha. Acesta a cerut o informare legată de deponeul de la Ghizela care funcţionează “ca o groapă de gunoi mai mizerabilă decât cea care a fost şi nu în regim de deponeu ecologic”.
Situaţia a fost confirmată şi de către primarul din Belinţ, Florin Laza.
E un miros de nu poţi să stai, trebuie să te ţii de nas. În special dimineaţa, în Chizătău. Dacă o să vă duceţi acolo o să vedeţi un munte de gunoi, ceea ce eu cred că nu e normal la un deponeu de gunoi. Am făcut adresă şi la Mediu, şi Mediul ne-a comunicat că din cauza vântului care bate în direcţia noastră aduce mirosul[…]
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, spune că reponsabilitatea deponeului de la Ghizela este, conform contractului, societatea Retim, care a obţinut autorizaţia de mediu pentru deponeu.
Purtătorul de cuvânt al societăţii Retim, Livian Hotico este de părere că “cetăţenii care reclamă aceste mirosuri provin din localităţi situate la distanţe de cel puţin 5 -10 kilometri de depozitul de la Ghizela. Ori de la aşa o depărtare pot exista orice alte surse de poluare olfactivă”. În plus, Livian Hotico precizează că se lucrează ca la carte.
Se fac determinări pentru indicatorii hidrogen sulfurat şi metan, constantându-se că pentru hidrogen sulfurat nu s-au înregistrat depăşiri. Inclusiv reprezentanţii Gărzii de Mediu au efectuat verificări la faţa locului constatând că activitatea noastră se desfăşoară conform manualului de operare al depozitului.
Deponeul ecologic de la Ghizela a costat 52 de milioane de euro si ar fi trebuit sa rezolve problemele de mediu care au impus inchiderea gropii de gunoi de la Parţa.
Ascultaţi reportajul în format audio realizat de Eugen Chiosa.
Sursa foto: opiniatimisoarei.ro