AUDIO / FOTO / 70 de ani de la începerea deportării germanilor în fosta Uniunea Sovietică. La Timişoara va fi ridicat un monument comemorativ
În ianuarie 1945, odată cu avansarea spre vest a Armatei Roşii, a început cel mai negru episod din istoria comunităţii germane din această parte a Europei: populaţia de etnie germană aptă de muncă a fost deportată pentru cinci ani în Uniunea Sovietică. La 70 de ani de la acele evenimente sunt organizate eveniemente comemorative la monumentele ridicate în amintirea celor care au suferit de pe urma acestei măsuri.
Articol de Radio Timișoara, 27 ianuarie 2015, 10:12
Peste 70.000 de etnici germani din România, saşi din Transilvania şi şvabi din Banat, au fost deportaţi în ianuarie 1945 la muncă reparatorie de război în fosta Uniune Sovietică. Unul din şapte a murit din cauza condiţiilor grele din lagărele de muncă forţată. Supravieţuitorii au revenit după cinci ani acasă bolnavi şi îmbătrâniţi. Abia după 1990 au avut voie să vorbească despre cele îndurate. Ignatz Bernhard Fischer este preşedintele Asociaţiei foştilor deportaţi în URSS din judeţul Timiş.
În amintirea deportării germanilor în fosta Uniune Sovietică au fost ridicate, în ultimii ani, câteva monumente. Unul se află în Satul Nou aparţinând de comuna arădeană Mişca. La fiecare început de an, supravieţuitorii acestui tragic episod se întâlnesc şi îi comemorează pe cei care nu mai sunt printre noi. Cei mai tineri au trecut şi ei de 85 de ani şi sunt singurii care mai ies din casă pentru a participa la evenimentele comemorative. În Satul Nou nu mai trăieşte niciun etnic german, însă urmaşii foştilor deportaţi vin de fiecare dată pentru aducere aminte.
În primăvara acestui an va fi ridicat la Timişoara un monument în memoria germanilor care au suferit în urma deportării în fosta URSS. Monumentul de la Timişoara va fi amplasat în curtea Casei Adam-Mueller-Guttenbrunn: un obelisc din marmură gri cu o placă bilingvă va aminti generaţiilor viitoare în română şi germană despre importanţa cuvintelor „Libertate, drepturile omului şi demnitatea umană“.
Adrian Ardelean a stat de vorbă cu foşti deportaţi germani în URSS.