AUDIO / FOTO / Monumentul dedicat memoriei deportaților în URSS a fost inaugurat la Timișoara
Un monument în memoria deportaţilor în fosta Uniune Sovietică a fost inagurat, astăzi, la Timişoara. Se împlinesc 70 de ani de când populaţia de etnie germană din România a fost trimisă la cinci ani de muncă silnică în Rusia.
Articol de Radio Timișoara, 8 martie 2015, 19:01
Monumentul a fost realizat din donaţii ale Asociaţiel Foştilor Deportaţi în URSS şi ale Asociaţiei Şvabilor Bănăţeni din Germania. Este amplasat în curtea Casei Adam-Müller-Guttenbrunn pe partea cu Strada Gheorghe Lazăr şi este alcătuit dintr-un obelisc de marmură gri şi o placă comemorativă bilingvă cu inscripţia: „Libertatea, demnitatea şi drepturile omului sunt valori spirituale ingangibile care oricând şi oriunde trebuie ocrotite.”
Elke Sabiel, preşedintele de onare al Asociaţiei Foştilor Deportaţi în URSS consideră alegerea Timișoarei pentru amplasarea acestui monument este relevantă întrucânt în județ trăiesc și acum 40 de foști deportați. În România, numărul supraviețuitorilor se ridică, acum, la 300, a mai subliniat Elke Sabiel.
La manifestarea comemorativă de astăzi au participat oficiali din Germania şi România, ambasadorul Germaniei la Bucureşti Werner Hans Lauk, deputatul german însărcinat din partea Guvernului Germaniei cu probleme ale imigranţilor şi minorităţilor naţionale Hartmut Koschik şi deputatul Forumului German în Parlamentul României Ovidiu Ganţ. Au fost prezente şi conducerile Asociaţiilor Foştilor Deţinuţi Politici şi Foştilor Deportaţi în Bărăgan precum şi reprezentaţi ai Forumului German din toată ţara, dar şi câţiva supravieţuitori ai deportării.
Adrian Ardelean a realizat un reportaj de la inaugurarea monumentului dedicat memoriei deportaților în URSS. Ascultați reportajul în format audio: