AUDIO / Legenda sarmalelor. Care sunt ingredientele secrete ale gospodinelor din Banat?
Sarmalele se vor afla și anul acesta pe mesele tuturor românilor. Fie că sunt făcute cu varză acră, viţă de vie sau alte ingrediente, ştiute doar de gospodine, sarmalele sunt preferatele românilor.
Articol de Radio Timișoara, 24 decembrie 2014, 11:34
O gospodină adevărată face întotdeauna sarmale de sărbători. Dacă unele doamne au câte un ingredient secret, altele ţin cu sfinţenie de reţeta, transmisă din generaţie în generaţie. În Banat se-mpăturesc fel de fel de sarmale.
O reţetă de la bunica. Se prăjeşte ceapa, se căleşte ceapa, în care se introduce şi orezul, care se căleşte şi el în jur de 10 minute. Se lasă de-o parte. Se macină carnea, se pune piper, sare. Noi punem, câteodată nişte stafide dar nu e necesar, neapărat. Dar sunt gustoase, când simţi aşa un pic de dulce în sărat.
Prăjeşti ceapa, pui carne, pui condimente, la sfârşit pui orezul după care le dinstui puţin împreună, după care le bagi în foile de varză şi le pui frumos la fiert cu nişte bucăţi de şuncă şi cu cârnaţi deasupra. Atunci îs mai faine.
Originile sarmalei pot fi găsite din zona balcanică. Reţeta iniţială, spune bucătarul uica Mihai, vine din Grecia şi este puţin diferită, faţă de felul în care preparăm noi astăzi.
Acolo exista un alt sistem de gătire a sarmalelor, adică umplutura pe care o ştim noi în ziua de azi mai avea în componenţă smochine, nişte măsline dulci de Thessalonik. Erau stropite cu zeamă de lămâie iar varza era doar varză dulce, nu se folosea varză acră şi se mai foloseau tot felul de altfel de frunze dulci, pentru împachetarea boţurilor de carne, amestecate cu aceste componente.
Alte trucuri pentru sarmalele cele mai bune, a aflat de la Ioana Sapianu.