AUDIO / S-au declarat romi pentru a beneficia de un proiect european
Articol de Radio Timișoara, 15 februarie 2016, 08:30
Proiectul implementat de Alianţa Sindicatelor Timiş și Universitatea de Vest din Timişoara, în calitate de partener, trebuia să includă pentru regiunea de Vest 450 de persoane, dintre care 300 de etnie romă. Proiectul a vizat „diminuarea efectelor marginalizării sociale, a discriminării şi sărăciei persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile şi incluziunea pe piaţa muncii a acestora”. Grupul ţintă al proiectului pentru regiunea Vest este format din 450 de persoane din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara şi Arad, din care 300 persoane de etnie romă, 90 persoane cu dizabilităţi, 30 persoane din familii cu peste 2 copii, minim 30 femei”, se arată pe site-ul proiectului.
Cu bani europeni oamenii din acest grup țintă urmau să beneficieze de cursuri pentru vânzător. Cursanții au primit și un ajutor 500 de lei.
Patronul unui magazin alimentar dintr-un sat de lângă Făget a profitat de oportunitate, s-a declarat de etnie romă și a făcut cursul:
A trebuit să dăm declaraţie. Dacă aşa am declarat, aşa sunt. Dacă a fost cursul pentru romi.
Vecina bărbatului îl știe de o viață. Abia acum a aflat că are un vecin de etnie romă:
Cristi? Oltean îi, dar ţigan nu-i. E sămânţă de oltean. Mumă-sa-i olteancă şi tată-su-i bănăţean. Nu arată a fi ţigan.
Satul Sudriaș este o altă localitate în care s-au organizat cursuri pentru romi. O doamnă care a participat la cursurile de vânzători spune că a semnat niște hârtii, dar nu știe exact ce a semnat:
Am semnat multe acte, dar nu ştiu ce am semnat. Dacă m-au înşelat, m-au înşelat. Eu nu mă duc niciunde. Eu sunt femeie bătrână.
Surse din cadrul proiectului au declarat că mai mult de jumătate din cei care s-au declarat romi pentru a participa la cursuri nu sunt de etnie romă. Responsabil de proiect din partea Universității de Vest, Sorin Predescu susține însă că nimeni nu poate contesta etnia unei persoane atâta timp cât acea etnie este asumată:
Care e procedura în statul român de a afla dacă sunt romi sau nu? Singura procedură este aceea prin care cineva recunoaşte că este de etnie romă. În legea română şi în Constituţie este interzis să îi atribui cuiva o naţionalitate pe care el nu şi-o atribuie singur. Poate să îl cheme Levent, dacă el consideră că e de naţionalitate Jedi (n.r. ordin filmul Războiul Stelelor), aşa îl trecem la recensământ.
Responsabilii de proiect au spus că grupul țintă a fost atins, dar proiectul nu a fost finalizat în totalitate reușindu-se să se atragă doar jumătate din finanțarea de două milioane de lei.
Ascultaţi reportajul în format audio realizat de Daniel Dancea: