AUDIO / Timişoara nu îşi cunoaşte clădirile cu risc seismic! Imobilele nesigure, tratate cu dezinteres
Admirate pentru arhitectură sau pentru legende care le înconjoară, clădirile istorice din Timișoara reprezintă un călcâi al lui Ahile pentru oraș, fiind cele mai expuse în cazul unui cutremur. Chiar dacă Timișoara a fost ferită de cutremure, specialiștii atrag atenția că în capitala Banatului poate avea loc un seism de până la șase grade pe scara Richter. Cu toate acestea, la nivelul primăriei nu există o situație a clădirilor cu risc seismic, singura cifră pe care purtătorul de cuvânt al Primăriei, Alina Pintilie, poate să o ofere fiind cea a autorizațiilor eliberate în ultimii 25 de ani pentru consolidări.
Articol de Radio Timișoara, 10 martie 2015, 08:52
La rândul său, președintele Federației Asociațiilor de Locatari din Timișoara, Petru Olariu susține că nici în rândul asociațiilor de proprietari interesul pentru diminuarea riscului seismic nu este mare.
În tot acest peisaj dominat de delăsare, mai multe blocuri construite în perioada comunistă, au la subsoluri buncăre de adăpostire în caz de cutremur. Unele sunt lăsate în mizerie, însă există clădiri în care subsolul este îngrijit. Este vorba despre un bloc de pe Calea Torontalului, despre care oamenii spun că este unul dintre puţinele păstrate într-o stare bună şi fără să fie sufocat de anvelope sau alte obiecte depozitate. Totuşi locatarii blocului, unii chiriași, alții veniți mai recent nici nu știu de buncărul de la subsol.
Ultimul cutremur din Banat care s-a resimțit și la Timișoara a avut în luna noiembrie a anului trecut și a înregistrat o magtitudine de 4,8 pe scara Richter. Cutremurul a fost unul superficial și nu a produs pagube.
Ascultaţi în format audio declaraţiile reprezentanţilor Primăriei Timişoara şi ai FALT, consemnate de Daniel Dancea, pentru Radio Timişoara.