Autoritățile sanitar-veterinare din Timiș, în alertă din cauza pestei porcine africane
Autorităţile din Timiş iau măsuri pentru a proteja extinderea în judeţ a pestei porcine africane, descoperite în judeţul Bihor.
Articol de Radio Timișoara, 20 iulie 2018, 08:00
Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, Adrian Popa, în momentul de faţă nu există nicio suspiciune de pestă porcină africană în Timiş, dar se iau măsuri inclusiv pentru un scenariu pesimist. Mai exact, se caută soluţii pentru neutralizarea porcilor care ar putea fi omorâţi de boală în cazul izbucnirii unui focar.
“Avem și incineratoare. În funcție de amploarea focarului, acestea vor putea sau nu vor putea să facă față cerințelor privind incinerarea, depinde de numărul de animale afectate. Conform legislației în vigoare, inclusiv legislației europene, în asemenea situații de urgență epidemiologică, în cazul unor boli care prezintă pericolul de diseminare prin transportul cadavrelor este permisă, pe lângă incinerare, și îngroparea în zone special amenajate, avizate de Agenția Regională de Protecția Mediului. Acest lucru este valabil nu doar la ferme, ci și pentru unitățile administartiv-teritoriale. A fost solicitat Agenției pentru Protecția Mediului să depună o situație pentru toate unitățile administrativ-teritoriale din județ care să cuprindă desemnarea clară a zonelor, a terenurilor care pot să fie utilizate la îngroparea unor eventuale cadavre de porcine, tocmai pentru ca, dacă apare boala, să nu se piardă timp cu formalități și căutare a acestor zone”, spune directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, Adrian Popa
Potrivit directorului DSV, pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar la fel ca pesta porcină clasică este fatală pentru porci, virusul fiind foarte puternic.