Biserica de lemn din Poeni are nevoie de ajutor pentru restaurarea picturii. Lăcașul atrage sute de turiști
Bisericile de lemn din Ţara Făgetului, considerate comori patrimoniale şi spirituale, au fost construite cu mai bine de 200 de ani în urmă pentru a-şi îndeplini menirea chiar şi astăzi.
Articol de Radio Timișoara, 26 februarie 2019, 07:44
O astfel de biserică se găsește la Poieni, satul dintre munţi, situat la 30 de kilometri de oraşul Făget, pe cursul superior al râului Bega. O biserică, pe cât de simplă, pe atât de frumoasă, construită pe la 1790 din bârne groase de gorun, cioplite din bardă şi îmbinate cu ajutorul cuielor de lemn.
Biserica poartă hramul cuvioasei Parascheva și a avut șansa să fie restaurată în anul 2013, spune preotul paroh Ionel Cotocea.
“Biserica a fost restaurată în anul 2013 de un grup de meșteri din Maramureș și și-au pus puțin amprenta asupra formei actuale a bisericii restaurate și acum mai urmează restaurarea picturii. Cu ajutorul lui Dumnezeu așteptăm de la București vești bune și avem promisiuni că se va restaura și pictura și vă așteptăm să o vedeți”, spune preotul paroh Ionel Cotocea.
Din păcate, bisericile de lemn din Banat, cu nimic mai prejos decât cele din Maramureș, sunt prea puțin cunoscute și puse în valoare din punct de vedere turistic.
“Multe lume chiar din Timișoara, mulți chiar intelectual, nu știu de existența acestei zone și atunci aceste comori rămân nedescoperite. Foarte multă, în ultima perioadă de timp când s-a auzit de noi, spun că nu au știu că există că poate să fie așa ceva în județul Timiș”, mai spune preotul paroh Ionel Cotocea.
Comunitatea de la Poeni nu renunță la micuța biserică de lemn care poate uneori este neîncăpătoare sau chiar inconfortabilă, pentru că ori de câte ori îi calcă pragul regăsesc o parte din spiritul străbunilor lor.
“Păstrează în continuare istoria noastră și aici regăsim de fapt cum erau vremurile în timpurile strămoșilor noștri, cum trăiau ei, cum se rugau, în ce se rugau, de fapt cum era viața poporului nostru mai demult și dacă am distruge și nu am prețui aceste valori, aceste lucruri, cu siguranță că se va pierde mare parte din istoria poporului, din tradițiile noastre, de fapt din identitatea noastră”, spune preotul paroh Ionel Cotocea.
În Țara Făgetului se încăpățânează să reziste timpului 16 biserici de lemn cu statut de monument istoric. Din acestea, 7 sunt incluse în programul de restaurare și conservare inițiat de Ministerul Culturii și Cultelor.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: