CEDO condamnă România în cazul unei asociaţii a etnicilor turci care a participat la alegerile din 2008
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marţi, în unanimitate, că România a încălcat articolul 14 (interzicerea discriminării) al Convenţiei Europene privind Drepturile Omului, în conjuncţie cu articolul 3 al Protocolului nr.1 (dreptul la alegeri libere) prin schimbările survenite în legea electorală cu şapte luni înaintea alegerilor parlamentare din 2008, potrivit unui comunicat de presă al CEDO.
Articol de Carla Chiu, 21 aprilie 2015, 16:04
Decizia se referă la cazul Danis şi Asociaţia Etnicilor Turci versus România. Asociaţia Etnicilor Turci a fost creată în 2004 potrivit legislaţiei româneşti, având sediul în Constanţa. Ea a fost considerată ca neîndeplinind cerinţele necesare pentru a candida la alegerile parlamentare din 2008, ca urmare a intrării în vigoare a noii legi electorale din România cu numai şapte luni înaintea scrutinului.
CEDO a observat că în alegerile parlamentare din 2004 asociaţia respectivă a obţinut doar cu câteva voturi mai puţin decât o altă asociaţie reprezentând minoritatea turcă, care în urma scrutinului a obţinut un loc în parlament. Instanţa a ajuns astfel la concluzia că la acea vreme Asociaţia Etnicilor Turci satisfăcuse toate condiţiile pentru a candida la alegeri şi că nu şi-a putut organiza activităţile ulterioare în concordanţă cu prevederile statutare în vigoare la momentul respectiv.
Organizaţiile deja reprezentate în parlament aveau în mod automat dreptul de a prezenta candidaţi la alegeri, în timp ce organizaţiilor nereprezentate în forul legislativ li s-a cerut să îndeplinească formalităţi suplimentare pentru a demonstra că sunt reprezentative. Astfel, a fost mai uşor pentru organizaţiile din prima categorie să candideze la alegeri.
CEDO a reiterat că introducerea de noi cerinţe cu puţin timp înaintea datei alegerilor poate avea ca rezultat descalificarea automată a partidelor de opoziţie şi a coaliţiilor care se bucură de sprijin popular semnificativ, în acest fel având de beneficiat formaţiunile aflate la putere. O astfel de practică este incompatibilă cu normele democratice şi subminează încrederea cetăţenilor în autorităţile publice ale ţării, a apreciat CEDO. (Sursa: Agerpres)