Crește numărul cetățenilor din afara UE care vin să muncească în România
Piața muncii din România devine tot mai atractivă pentru cetățenii din afara Uniunii Europene.
Articol de Radio Timișoara, 14 februarie 2024, 18:37
Institutul Național de Statistică arată că tot mai mulți muncitori din Africa și Asia solicită drept de muncă în țara noastră.
Anul acesta, Guvernul României a aprobat un număr de 10.0000 de locuri de muncă pentru persoanele extracomunitare, spune sociologul Adrian Pășcuță.
“Există o cerere foarte mare pentru astfel de muncitori. Acești oameni aduc plus valoare societății pentru că muncesc aici, plătesc impozite pentru munca lor și nu prea beneficiază neapărat de sprijinul statului, pentru că nu se pensionează aici. De regulă se întorc în țările lor, nu ajung să intre în șomaj pentru a consuma resurse publice, deci sunt doar contributor net, așa cum au fost românii ani de zile în țările din vestul Europei”, spune Adrian Pășcuță.
Serviciul pentru Imigrări Timiș a anunțat că, anul trecut, au fost emise 1.514 avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detaşaţi. În total au fost emise 6.296 de permise de şedere pentru diferite scopuri.
În ceea ce priveşte dreptul de şedere/ rezidenţă pe teritoriul României, poliţiştii de imigrări au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pentru 11.800 de persoane. Dintre aceștia, 10.700 au fost străini din state terţe şi 1.100 din state al Uniunii Europene.
Cei mai mulţi provin din Nepal – 1.151, Sri Lanka – 769, India – 290, Serbia – 275 şi Moldova – 258, dar şi 1.100 de cetăţeni ai Uniunii Europene /SEE/ CH, majoritatea din Italia, Germania şi Franţa.
Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajarea în muncă şi studiile.