De ce se inundă Timișoara la fiecare ploaie puternică? Sistemul de canalizare, blocat de scânduri și tone de deșeuri
Ploile torențiale au adus peste 90 de tone de deșeuri și nisip la stația de epurare a Timișoarei. Numai în seara zilei de 20 august, stația de epurare a preluat cantități de apă de 12 ori mai mari decât în mod obișnuit, aproape de două ori mai mult decât debitul Begăi. Între orele 20:00 și 23:00, stația a funcționat la un vârf de debit de 24.300 de litri pe secundă, adică 87,5 milioane de litri pe oră.
Articol de Radio Timișoara, 25 august 2015, 11:18 / actualizat: 25 august 2015, 21:40
Din același motiv, s-au adunat 35 de tone de deșeuri din plastic sau textile și 30 de tone de nisip, la care s-au adăugat alte 30 de tone, în urma ploilor de sâmbătă.
Reprezentanții Aquatim precizează că reţeaua de canalizare, cu o lungime de 500 km,funcţionează gravitaţional şi colectează atât apele reziduale, cât şi cele provenite din ploi, transportându-le către staţia de epurare a apei uzate. În cazul averselor puternice, pot fi depășite, pentru scurt timp, capacitățile de preluare proiectate. Rețeaua se poate bloca și din cauza pătrunderii accidentale sau intenţionate a materialelor de construcţii sau a altor deșeuri voluminoase.
Timișorenii sunt rugați să nu arunce în rețeaua de canalizare obiecte sau diverse substanțe, întrucât deșeurile de acest fel periclitează utilajele scumpe ale stației.
Stația de epurare a Timișoarei, a fost inaugurată în 2011 în urma unei investiții de 35 de milioane de euro.