De Crăciun, ucrainenii din Caraș-Severin pregătesc 12 feluri de mâncare
Ucrainenii din Caraş-Severin pregătesc de Crăciun nu mai puţin de 12 feluri de preparate culinare. Potrivit tradiţiei, acest lucru reprezintă numărul apostolilor lui Iisus Hristos.
Articol de Radio Timișoara, 7 ianuarie 2018, 07:00
Preşedintele filialei Reşiţa a Uniunii Ucrainenilor din România, Daniel Basaraba, a spune că gospodinele prepară colţunaşi îndesaţi cu varza acră, cartofi sau gem, holubtsi, adică sarmale de pasat, ciuperci cu usturoi ori cu rântaş, peşte, ardei copţi, fasole verde, cartofi natur sau fierţi în coajă. Dintre deserturile tradiţionale ale ucrainenilor, de Crăciun, se distinge grâul fiert cu nucă sau mac, totul fiind îndulcit cu miere, dar şi pampushke-le, adică gogoşile umplute cu gem.
Ucrainenii se salută în aceste zile cu ‘Ruzdvo ceaslevo’, ceea ce înseamnă Crăciun fericit! Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Crăciunul astăzi, pe 7 ianuarie. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial.