Descoperiri interesante în timpul lucrărilor de restaurare de la Castelul Corvinilor
O frescă din secolul al XV-lea şi un etaj de apărare situat la baza Turnului Alb au fost scoase la iveală de lucrările de restaurare ale Castelului Corvinilor din Hunedoara.
Articol de Radio Timișoara, 23 aprilie 2020, 07:00
Directorul Muzeului, Sorin Tincu, spune că lucrările sunt în plină desfășurare pe perioada în care obiectivul este închis vizitatorilor.
“Odată cu deschiderea rosturilor şi îndepărtarea unor tencuieli realizate cu ciment am avut plăcuta surpriză de a descoperi o intrare practicată în zidul cetăţii de secol XIV – acea cetate care a fost dăruită lui Voicu de către Sigismund de Luxemburg. Totodată la etajul Turnului Alb, o plombă fragil montată într-o intrare de secol XVII ne-a adus plăcuta surpriză a unui acces într-o încăpere sigilată. În acest sector, se păstrează într-o stare de sănătate excepţională fresca de secol XV cu care Castelul Corvinilor era împodobit în întregime”, a declarat directorul Muzeului Castelului Corvinilor.
La baza Turnului Alb a a fost descoperit un etaj de apărare despre care arheologii spun că ar fi fost astupat intenţionat de-a lungul timpului. Nivelul de apărare era prevăzut cu guri de tragere cu trei locaşuri, o inovaţie specifică secolului al XVII-lea.
După finalizarea lucrărilor, acest tronson al castelului ar putea fi deschis vizitatorilor.
Restaurarea costă 5 milioane de euro, din fonduri europene, iar termenul de finalizare este 31 august 2021.