Deşeuri periculoase de plumb depozitate în aer liber în judeţul Hunedoara. Valorile normale sunt depăşite de 800 de ori
Peste 1.100 de tone de zgură de plumb sunt depozitate în aer liber pe raza municipiului Hunedoara. Valorile concentraţiilor de plumb măsurate pe probele de sol arată depăşiri ale parametrilor normali de peste 800 de ori a declarat directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş.
Articol de Radio Timișoara, 23 iulie 2014, 17:16
Specialiştii APM Hunedoara au identificat circa 400 de tone de reziduuri de plumb depozitate pe sol în zona Poarta Zgurii din municipiul Hunedoara, pe malul râului Cerna, alte 700 de tone, mai fin măcinate, aflându-se pe o platformă din incinta unei societăţi comerciale, pe strada Carpaţi, tot în perimetrul oraşului.
În acest caz, angajaţii APM Hunedoara au prelevat probe de sol, iar rezultatele au arătat depăşiri ale valorilor maxime admise. Directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaş spune că agenţia nu are competenţe să facă probe la produs.
Am făcut prelevări de probe doar la solul unde sunt depozitate aceste produse. Am găsit valori cuprinse între 73 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol şi 17.000 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol. Valoarea normală este de 20 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol. Depăşirile sunt de 800 de ori.
În ceea ce priveşte autorizarea operaţiunilor cu aceste deşeuri, APM Hunedoara nu a primit nicio solicitare din partea vreunui agent economic, în condiţiile în care toate activităţile cu aceste deşeuri (transport, valorificare, tratare, depozitare) necesită avize.
Subprefectul judeţului Hunedoara, Ioan Gabriel Samoilescu, a declarat că Garda de Mediu a început de o săptămână verificările în acest caz şi că situaţia de la Hunedoara a fost adusă şi la cunoştinţa Poliţiei. Potrivit acestuia, rezultatele anchetei efectuate de Garda de Mediu ar putea fi prezentate autorităţilor în cursul zilei de vineri.
Compuşii cu plumb, care intră în categoria celor solubili, sunt consideraţi toxici pentru sănătatea populaţiei şi pentru mediu. Cu toate acestea, subprefectul, de profesie medic, a dat asigurări că nu se poate pune problema unei intoxicaţii acute cu plumb a populaţiei, în actualele condiţii.
Sursa foto: voceatransilvaniei.ro