Doi zimbri de la Armeniş au murit din cauza bolii limbii albastre
Doi zimbri din ţarcul de resălbăticire de pe raza comunei Armeniş, judeţul Caraş-Severin, au murit din cauza bolii ‘limbii albastre’. Din analizele efectuate de către reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin a reieşit prezenţa virusului bluetongue, însă se aşteaptă confirmarea din partea Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.
Articol de Carla Chiu, 8 octombrie 2014, 12:14
Florin Rădulescu, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin, spune că celelalte animale au fost verificare.
În legătură cu cazurile apărute în ţarcul de zimbrii de la Măgura, din comuna Armeniş, s-au înregistrat două decese survenite în această lună. Au fost eliberate de către DSV Caraş-Severin, după recoltarea de probe de la aceste animale, două buletine de analiză care au confirmat prezenţa bluetongue-ului. Celelalte animale au fost verificate de către medicul care le are sub supraveghere şi de către reprezentantul DSV şi nu prezintă semne clinice de boală.
Primii 17 zimbri au fost aduşi de către WWF, la Armeniş, în luna mai a acestui an, unul murind la scurt timp după. În prezent, accesul în zonă a fost restricţionat, cu toate că ceilalţi 14 zimbrii din ţarc nu dau semne de boală, a precizat Petru Vela, primarul comunei Armeniş.
La noi, la Armeniş, nu este o rezervaţie de zimbrii, ci un ţarc de resălbăticire. Primăria şi Consiliul Local Armeniş, împreună cu WWF România, derulează un proiect pentru a readuce zimbrul în zona Banatului de Munte. Din păcate, în ultima perioadă, am avut ceva probleme. În prima perioadă, însă, animalele s-au adaptat foarte bine. După trei luni, unele exemplare au început să slăbească. Din discuţiile purtate cu cei care s-au ocupat de zimbrii, una din cauze ar fi stresul, care poate apărea după perioada de aclimatizare.
Potrivit rangerului WWF România Matei Adrian Miculescu, în câțtiva ani, rezervaţia ar urma să numere câteva sute de capete de zimbri.
Sursa foto: bzi.ro