Dubașii de pe Valea Mureșului promit că tradiția nu se va pierde, deși în anul pandemiei rămân acasă
Articol de Radio Timișoara, 25 decembrie 2020, 11:36
Frumoasele obiceiuri de iarnă ale românilor vor fi mai simple, anul acesta. Condițiile impuse de reducerea pandemiei de coronavirus ne vor limita întâlnirile cu prietenii la masa de Crăciun, iar colinde vom cânta doar cei ai casei.
În alți ani, însă, ulițele satelor de pe Valea Mureșului răsunau de glasurile dubașilor. Chiar dacă în seara de Ajun au fost nevoiți să stea acasă, dubașii din satul Leșnic ne asigură că obiceiul va merge mai departe, fiind păstrat aici datorită unor oameni cu drag de tradițiile populare.
Petru Andreiu este sufletul grupului de dubași. A început să meargă cu dubele acum 32 de ani. Colindele le-a învățat de la un fost profesor din sat, iar acum îi conduce și pe cei tineri.
“Mi-a fost foarte drag. De multe ori, aveam probleme cu ai mei de acasă care spuneau <Ești bătrân, nu mai merge>, dar mie mi-a fost foarte drag, mi-am spus că las tot și m-am dus cu colinda. Le-am învățat de la un vecin, de la un profesor de sport, Istvan Gheorghe, am preluat aceste colinde. În perioada în care eu am început să mă duc cu dubele, colindele nu erau scrise. Le-am scris pe parcurs, numai ce am putut culege de la dânsul. Tot susțineam că el le are scrise, dar mergea acasă și venea seara și colinda cu noi”, spune Petru Andreiu.
Alături de Petru Andreiu se află Florin Povârjan care colindă cu dubașii de aproximativ 30 de ani și și-ar dori ca tinerii să le calce pe urme.
“Au parcă o atracție aparte pentru a merge și ei cu colinda, pentru a învăța să ducă mai departe colindele care sunt vechi. Dacă de exemplu, cum e și la Leșnic, un an nu se merge, se pierde tradiția. Se merge din noaptea de Ajun până pe la ora 2:00 sau 3:00, se întrerupe, în ziua de Crăciun dubașii merg la biserică, apoi iau masa și pleacă din nou”, spune Florin Povârjan.