Festivalul Văii Almăjului, duminică la “Diminețile satului”
Prima emisiune „Diminețile satului” din luna octombrie, între orele 8.05-9.00 este dedicată în cea mai mare parte Festivalului Văii Almăjului, ce a avut loc vineri și sâmbătă, 29 și 30 septembrie în comuna Eftimie Murgu din Caraș-Severin. Vineri partea științifică, iar sâmbătă partea artistică, fiecare cu farmecul său. Finalul emisiunii aparține unor specialiști de marcă din județul Arad, Dimitrie Muscă, director general la Combinatul Agroindustrial Curtici și Cosmin Micu din Mănăștur, unul în plină maturitate, celălalt în plin avânt.
Articol de Radio Timișoara, 30 septembrie 2017, 23:42
Prima zi, vineri, 29 septembrie, ne-a produs surpriza unei săli foarte primitoare, frumos ornată, cu merele tradițional almăjene, „mășanche”, în coșuri. Și pentru că managerul Gheorghe Țunea se apropie de momentul retragerii, gazda, primarul Mihai Vlădia i-a făcut cadou un „ches”, premergătorul genților Louis Vuitton, ca să aibă în ce să-și pună de mâncare când va hălădui pe meleaguri almăjene. Cum nu putea să i-l dea gol, a pus în ches un pic de făină de mălai, măcinată la morile de pe Valea Rudăriei, o brânză de găinușă și o „uiagă” cu răchie. Și ca să nu-l apuce jalea, tânărul Alin Didraga i-a cântat o doină. O puteți asculta și dumneavoastră în cadrul emisiunii.
Sâmbătă la prânz, după parada participanților, cuvântul de bun venit al gazdelor și hora bucuriei, că doar era o vreme minunată, toți au mers în sala unde urma să aibă loc spectacolul.
Momentul introductiv a fost scurt, nu a pus la încercare răbdarea ascultătorilor, iar foarte tinerii călușari din Rudăria, cei mai mici reprezentanți ai gazdelor, au avut onoarea de a deschide reprezentația, urmați de solistul vocal Alin Didraga și de colegii un pic mai mari. Toți acompaniați de orchestra de muzică populară a școlii, cu care Radio Timișoara, în urmă cu câțiva ani, a realizat un CD. Că se numesc „Flori de liliac” nici nu e de mirare, având în vedere că valea Rudăriei e valea cu liliac.
Din Bănia a venit ansamblul „Cununița”, solista vocală Daniela Marin, pe care o puteți asculta și în emisiune, și fanfara din Bănia, care, la împlinirea a 90 de ani de activitate, a înregistrat la Radio Timișoara mai multe piese, adunate pe un CD omagial.
Cei din Bozovici s-au prezentat cu ansamblurile „Almăjana” și „Zestrea Almăjului”, toți tineri, unii după vârstă, alții după spirit, precum și cu solista vocală Petra Străin.
Bucevinții, adică cei din Șopotu Nou, au adus umorul pe scenă prin poezia în grai, cu momentele realizate de Paula Dobromir și cuplul Niculina Voin-Robert Lungu și dansul prin ansamblul „Nergana”
O prezentare a portului popular și câteva melodii au fost aduse la Eftimie Murgu de grupul de copii din Dalboșeț.
Comuna Prigor a descins în Rudăria cu mândre „Flori almăjene” din Borlovenii Noi, pline de umor în grai, căruia i-au dat glas Laura Teodora Mozoc, Oana Ienea și Florin Gabriel Nicolicea, cel mai mic și mai voinic, dar și cu doi soliști vocali din Prigor, Giorgiana Alexandra Rotariu și Loghin Rotariu.
Marți, 26 septembrie, am poposit la Mănăștur, la tânărul specialist Cosmin Micu, cu care am fost în fermă, pe câmp, tratamentele trebuie făcute, și ne-am bucurat împreună de cât de bine arată rapița la ceas de toamnă.
de Mihai Anghel