Filarmonica Banatul va avea o ‘fonotecă de aur’
Filarmonica Banatul din Timişoara va avea o ‘fonotecă de aur’ prin înregistrarea concertelor în propriul său studio profesionist, care a fost lansat miercuri.
Articol de Carla Chiu, 25 martie 2015, 16:59
Până în prezent, înregistrările se făceau direct pe scenă, cel mai adesea noaptea, deoarece ziua era ocupată pentru repetiţii, iar seara aveau loc concerte.
Într-un viitor foarte apropiat, toate spectacolele vor fi filmate.
‘Primele înregistrări personale cu colegii mei vor avea loc în prima decadă a lunii aprilie. Avem deja şi cereri din exterior prin care ni se solicită studioul pentru înregistrări. Vreau să remarc în mod deosebit munca depusă de colegii mei din cor şi orchestră pentru realizarea studioului, pentru că s-a realizat exclusiv prin voluntariatul lor, de la dat jos tencuiala şi retencuire până la montat termopanul. Noi am plătit doar materialele, în jur de 1.500 de euro’, a declarat miercuri prof. Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul, citat de Agerpres.
Principalul avantaj al studioului este că se pot face înregistrări în orice moment al zilei. De asemenea, fiind amplasat la subsol, spaţiul este ferit complet de zgomotele din exterior.
‘Până acum, dacă trecea o ambulanţă, se înregistra şi sirena ei’, a menţionat Gârboni. Pe de altă parte, spaţiul poate fi şi închiriat, dar cel mai important este că se poate lucra în linişte.
‘Vocile’ instrumentelor Filarmonicii Banatul din concerte au început să fie înregistrate spre fonotocare din 2006-2007, odată cu preluarea conducerii instituţiei de către Ioan Coriolan Gârboni, care a început să cumpere aparatura şi instrumentele necesare în valoare de 30.000 de euro, de la boxe până la microfoane. De atunci, în Arhiva Filarmonicii au ajuns peste 600 de concerte înregistrate pe harduri şi CD-uri.
‘Interesul nostru este să le ţinem ca şi fonotecă, nu neapărat pentru vânzare. Au fost, de-a lungul acestor ani, momente deosebite, compozitori născuţi în zona noastră şi care au ajuns în străinătate, au vârste venerabile, Gabriel Banat, fost concert maestru la New York Philarmonic, are 83 de ani şi a cântat cu noi; a fost o personalitate, un mare talent, condamnat la moarte la noi, după război, a reuşit să fugă din ţară. Avem concerte înregistrate cu copiii maestrului Ioan Hollender, şi alţi mari solişti, dirijori’, a adăugat directorul Filarmonicii Banatul.
În fiecare an, Gârboni a alocat circa 10.000 de euro din banii alocaţi de Primăria Timişoarei pentru achiziţionarea de aparatură, care a fost instalată şi în Grădina de Vară Capitol (ce aparţine Filarmonicii), sisteme de proiecţie şi alte echipamente necesare utilării.
De asemenea, se vor mai cumpăra 20 de microfoane pentru sonorizare exterioară, trei camere pentru filmarea concertelor cu sunet direct din noile microfoane, acestea adăugându-se reflectoarelor cu leduri colorate deja achiziţionate.