FOTO / AUDIO / Castelul Principesei Elisabeta din Banloc aşteaptă o minune pentru a scăpa de ruină. Cine poate salva castelul?
Cel mai interesant obiectiv turistic al Banlocului este, fără îndoială, Castelul Prinţesei Elisabeta, unul dintre cele 15 monumente istorice de prim rang ale judeţului Timiş.
Articol de Radio Timișoara, 18 mai 2015, 10:38
Piatra de temelie a castelului a fost pusă în anul 1793 de către contele Lázár Karátsonyi, iar în anul 1935 castelul a fost cumpărat de Principesa Elisabeta, sora Regelui Carol al II-lea al României. Atuncia început poate cea mai fastă perioadă din istoria Castelului. Este perioada în care la castel lucrau peste 200 de angajaţi, după cum îşi aminteşte profesorul Ioan Iedu, autorul “Monografiei comunei Banloc”.
După plecarea din ţară a principesei, în anul 1947, castelul intră în administrarea comuniştilor, perioadă în care sunt furate şi devastate toate bunurile de valoare. Până la revoluţie, castelul serveşte pe rând ca sediu de IAS, Ocol silvic, azil de bătrâni şi şcoală generală.
După cutremurul din 1991, castelul este dezafectat. Primarul Cornel Toţa spune că şi războiul din fosta Iugoslavie şi-a pus amprenta în mod negativ asupra castelului.
Din păcate, până la începrea războiului din Serbia, trebuia să se facă centru european de conferinţe, era angrenat întregul spaţiu iugoslav. A început războiul ăsta care ne-a afectat şi pe noi foarte mult.
Singura speranţă o reprezintă acum fondurile europene care să ajute la refacerea obiectivului.
Despre soarta actuală a Casselului din Banloc ascultaţi reportajul în format audio realizat de Remus Nistoran.