FOTO/ AUDIO/ Degustarea cârnaţilor bănăţeni: Echipa primăriei din Buziaș și-a adjudecat locul întâi
„Degustarea cârnaţilor bănăţeni” este un eveniment regional cu tradiţie care se bucură de o popularitate aparte. Organizatori sunt redactorii săptămânalului de expresie germană din Banat, iar evenimentul-concurs itinerant este sărbătoarea anuală a publicaţiei lor. Ediţia de anul acesta s-a desfăşurat, astăzi la Buziaş.
Articol de Radio Timișoara, 14 februarie 2019, 15:23
Numele evenimentului provine din dialectul șvăbesc și este, asemenea multor cuvinte din limba germană, unul compus, Worschkoschtprob. Redactorii publicației germane “Banater Zeitung” au inițiat această competiție în anii 1970, când gospodăriile șvabilor erau prezente în Banat încă în număr foarte mare. Evenimentul s-a transformat, treptat, în sărbătoarea anuală a publicației germane, iar explicația este una cât se poate de simplă: cârnatul este cel mai gustos produs din porc, iar produsele din porc erau în orice gospodărie bănățeană sursa de hrană pentru o bună parte a anului. După anul 1990, evenimentul a devenit unul public iar, în urma emigării masive a șvabilor din Banat înapoi în Germania, unul interetnic pentru că una din caracteristice Banatului este tocmai buna înțelegere între comunitățile etnice din regiune.
După ce mai mulți ani sărbătoarea s-a desfășurat doar la Casa Adam Muller Guttenbrunn din Timișoara, redactorii Banater Zeitung s-au decis să meargă mai aproape de producătorii de cârnați din Banat, dar și de cititorii ziarului lor. Astfel, câteva din edițiile anterioare s-au desfășurat la Sânnicolau Mare (2012), la Lugoj (2013), Sântana (2014), la Mănăstirea Maria Radna din Lipova (2016), la Bocșa (2017) și la Șag (2018).
Ediția din acest an a fost organizată în parteneriat cu primăria Buziaș, Federația Caritas a Diecezei Romano-Catolice de Timișoara și Forumul Democrat al Germanilor din Banat, alături de organizația sa locală din Buziaș. Biletul de intrare la eveniment l-a constituit un abonament actual la cotidianul Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien sau o pereche de cârnați din producția proprie, care a intrat automat în concurs. Un juriu format din cunoscători ai artei culinare au apreciat și departajat produsele, iar la final au fost premiați producătorii celor mai gustoși cârnați bănățeni:
Premiul special al juriului – Andrei Herczeg din Timișoara
Locul III – Peter Szabo din Simand Cuz
Locul II – Petru Erdos
Locul I – echipa primăriei din Buziaș
Ascultați reportajul realizat de Adrian Ardelean: