FOTO/ AUDIO/ Povestea fanfarei de la Goruia al cărei repertoriu unic rezistă de peste 100 de ani
Fanfara de la Goruia s-a înființat în anul 1911, la inițiativa lui Vasile Fărbariu, un parore cu dragoste de muzică și de sat. El și-a dorit ca și Goruia să fie în rând cu lumea, pentru că, la vremea respectivă, fiecare sat de pe Valea Carașului avea câte o fanfară.
Articol de Radio Timișoara, 12 septembrie 2017, 09:47
Ani la rând, fanfara a fost principalul catalizator cultural al comunității, spune Liviu Cotârlă, actualul conducător al celor care mai știu să folosească un instrument muzical.
“În timp o să se piardă. S-au pierdut tradițiile. La Goruia nu au existat sărbători să nu cânte fanfara. Până în anii ’70, nu a existat să fie rugă sau întâlniri, nu a existat festivitate să nu cânte fanfara. Fanfara a fost inima satului”, spune Liviu Cotârlă.
Acum mai bine de o sută de ani, fanfara avea un instructor, un notist adus tocmai de la Anina. Mai apoi, conducătorii fanfarei, localnici fiind, au alcătuit și perpetuat repertoriul după ureche. De foarte multe ori tradiția s-a transmis din tată în fiu, cum este și cazul lui Liviu Cotârlă.
“Fac parte din fanfara Goruia de la vârsta de 14 ani. Am cântat alături de unchiul meu, de tata și de alți membri ai fanfarei. Sunt anumite piese care își au rădăcina aici la vatra satului, deci chiar nu se cântă în altă parte. Partiturile nu le am, nu le știu. Eu am învațat-o în timp, cum am auzit-o de la ei, așa am păstrat-o, cum s-a cântat”, spune Liviu Cotârlă.
Instrumentele, de-o vârstă cu fanfara, sunt depozitate la Liviu Cotârlă și ar avea nevoie de reparație capitală, pentru că ultima dată au fost recondiționate în 1975, la Timișoara.
În perioada interbelică, fanfara de la Goruia a participat la evenimente importante ale Banatului Montan, acolo unde a cântat pentru Regele Carol al II-lea, pentru prințul, de la acea vreme, Mihai și pentru prim-ministrul Octavian Goga. Din păcate, acum abia dacă se mai adună câte șase-sapte fanfariști să cânte la o înmormântare.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Remus Nistoran.