FOTO / Producție compromisă la Podgoria Aradului, din cauza secetei și a caniculei
Canicula şi seceta au creat prăpăd în cele mai bune zone viticole din vestul ţării. Recolta de pe zeci de hectare a fost total compromisă. Podgoria Aradului este cea mai cunoscută din vestul ţării, iar specialiştii spun că strugurii pentru cel mai bun vin se fac pe dealurile din zonă. Canicula şi seceta prelungită au lovit însă tocmai în aceste zone. În cea mai cunoscută plantaţie de vie din zonă, care exportă vin în tot vestul Europei, producţia de pe dealuri e total compromisă.
Articol de Carla Chiu, 13 august 2015, 15:35
‘De 32 de ani lucrez în Podgoria Miniș, tot în viticultuiră și nu am avut parte de un an atât de dezastruos din punct de vedere al secertei și al temperaturilor de peste 37-38 de grade. S-a creat un dezastru care este mult mai mare decât credeam și ni se pare că încă nu suntem la sfârșitul dezastrului. […] S-ar fi arătat o producție deosebit de bună anul acesta, în schimb, parcelele mele se află pe deal, la peste 350-400 de metri, acolo unde zicem că se face calitate, însă vedeți solul stâncos se încălzește puternic și nu rezistă nici via. […] La ora actuală, peste 30% din suprafața pe care o avem este cu recoltă compromisă. Nu se știe ce se va întâmpla pentru care încă sperăm, sperăm într-o ploaie.’, spune viticultorul Geza Bala.
Viticultorii spun că dacă vremea va continua să fie aşa şi în anii viitori vor trebui să instaleze instalaţii de irigat prin picurare pe dealuri, doar că trebuie clarificată situaţia vinului produs pe această cale.
Vinurile produse în cea mai cunoscută fabrică de vinuri din Arad ajung atât în România, cât şi în multe țări ale Uniunii Europene, printre care Germania, Franța, Anglia, Ungaria ori Belgia şi chiar în Asia, în special în China.
Podgoria Aradului are 3.000 hectare de viţă de vie, din care, prin prin programul de restructurare – reconversie a plantaţiilor viticole, au fost replantate, în urmă cu doi ani, cu viţă de vie cu soiuri pentru struguri de vin, aproape 2.000 de hectare, Pentru reconversia cărora s-a achitat peste 25.500.000 euro, judeţul Arad fiind din acest punct de vedere printre primele trei judeţe din România care au realizat această suprafaţă şi au atras această sumă din fonduri UE.