Gârliște, localitatea cu cel mai lung tunel de pe traseul Semmeringului bănățean, atrage tot mai mulți turiști
Localitatea cărășeană Gârliște devine o destinație din ce în ce mai căutate de turiști, în special vara, Iubitorii de drumeție, chiar amatorii de speologie aleg să petreacă câteva zile de regulă cu cortul sau rulota, pe valea râului Gârliște, în apropierea cheilor, chiar la intrarea în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului.
Articol de Radio Timișoara, 10 septembrie 2022, 07:00
Sesizând interesul în creștere pentru această zonă, autoritățile locale se străduiesc să creeze condiții favorabile vizitatorilor și încearcă să le ofere și alte destinații interesante.
Primarul comunei Goruia, Răzvan Văcărescu, se implică direct în dezvoltarea turistică a zonei Gârliște.
“Noi avem zona turistică Cheile Gârliștei și ne-am gândit că, dacă tot vin turiștii, să poată să viziteze și ceva în plus pe lângă morile care le avem. De aceea am reparat drumul, se poate ajunge cu mașină, se poate ajunge cu rulota, lumea vine, este curățenie. O să încercăm să amenajăm niște containere de gunoi. Vom continua lucrările de amenajare cu costuri minime. Terenul de sport este acolo, trebuie un pic reamenajat. Am vrea în plus să punem niște stâlpi pentru iluminat solar, ca să fie și noaptea lumină”, spune primarul Răzvan Văcărescu.
Începând din această vară școala din Gârliște a fost transformată într-un punct muzeistic prin care gârliștenii doresc să pună în valoare obiecte folosite odinioară în gospodării și să transmită în același timp informații valoroase turiștilor despre istoria și preocupările străvechi ale localnicilor.
“Ne-am gândit să creăm un muzeu Gârliște arc peste timp, am început să aducem diferite obiecte țărănești, ce mai găsim prin localitatea Gârliște, chiar în comună. Ideea a venit de la domnul profesor Petre Negru. După ce am făcut parcarea în fața școlii și se pot parca 10-12 mașini, am făcut fațada școlii și am început să adun obiecte foarte vechi”, mai spune primarul Răzvan Văcărescu.
Gara Gârliște, cu cel mai lung tunel de pe calea ferată Anina-Oravița, eșterile prea puțin explorate din zonă și mai ales Cheile Gârliștei au adus anul acesta peste 400 de turiști în zonă, o zonă în care, în urmă cu mai puțin de 10 ani turismul se afla la cota zero.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran.