Ia românească made in China îi sufocă pe artizani. Producător cărășean: Se tot cere legea meșterului popular
Chinezi au descoperit ia românească și le-a plăcut atât de mult încât au început să o și confecționeze.
Articol de Radio Timișoara, 17 septembrie 2019, 07:00
Problema nu ar fi atât de spinoasă dacă iile “Made in China” nu ar fi invadat piața românească tocmai în anul centenar, sufocându-i pe meșteșugarii tradiționali, spune Ionică Ionașcu de la Atelierul costume populare de la Câlnic, județul Caraș-Severin.
“Nu e vorba de apetența chinezului pentru costumul nostru sau pentru tradițiile noastre românești, ci a slăbiciunii statului și a celor ce ne guvernează că nu ne protejează, nu ne ajută. De atâția ani de zile se tot cere și degeaba se cere acea lege a meșterului popular prin care el să fie protejat, să aibă niște drepturi și să fie ocrotit de statul român pentru că reprezintă statul român, pentru că reprezintă valorile și obiceiurile acestui neam cu care trebuie să mergem mai departe”, spune Ionică Ionașcu.
Apetitul pentru cămașa tradițională românească sau ciupagul bănățean a fost satisfăcut la fiecare colț de stradă. Ieftin și de proastă calitate, spune Liliana Ionașcu, artizan popular.
“Vin, copiază parte de modele așa zis românești, în rest internetul fiind activitatea de bază a multor persoane. Cum sunt lucrate, ce materiale folosesc, dacă au ceva în comun cu ceea ce înseamnă tradiții în țara noastră, nu mai contează, ideea e să se cheme ie, ie și la femei și la bărbați, cu toate că în zona asta a Banatului nu a existat ia, se cheamă cămașă sau ciupag. Din păcate, sunt prețurile foarte mici la aceste bluze, eu le-aș spune bluze aduse de afară și făcute pe aici prin țară cu muncitori aduși tot din Asia, la prețuri foarte mici. Au venit persoane să le modifice pentru că le-au spălat și vai de viața lor după aceea, n-au mai avut calitatea și nici aspectul cât de cât. E greu de modificat o astfel de ie că ai descusut-o și se duce în toate direcțiile, adică dacă tai din ea să o faci dreaptă să stea frumos, nu mai încape persoana în cauză”, explică Liliana Ionașcu.
Kitsch-ul de proastă calitate invadează astfel și piața costumului popular românesc, o piața oricum destul de șubredă. Ori de câte ori achiziționați o ie românească ar fi bine să vă asigurați că este confecționată de un meșter popular român și nu chinez. Îl veți ajuta astfel să trăiască și să ducă mai departe o părticică din cultura populară și identitatea românească.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: