În 2025, voluntarii Color the Village schimbă starea de spirit într-un sat pitoresc din Banat
Asociația Acasă în Banat a anunțat că a șaptea ediție a evenimentului Color the Village se va desfășura în satul Grădinari.
Articol de Radio Timișoara, 2 ianuarie 2025, 16:06
Un nou sat din Banat revine la viață cu ajutorul voluntarilor. Proiectul Color the Village a fost demarat de Asociația Acasă în Banat cu scopul de a trezi la viață localitățile pitorești ale acestei regiuni.
În fiecare an, voluntarii asociației se opresc timp de trei zile într-un sat din zona Banatului și, cu ajutorul culorilor, încearcă să schimbe starea de spirite a unei comunități, spune președintele asociației, Radu Trifan.
“Vrem să ajutăm familii, vrem să ajutăm comunități, vrem să ajutăm zona în care trăim să se dezvolte, să o ducă mai bine, să aibă un nivel de trai mai bun. Și proiectul acesta Color the Village tocmai vine în sprijinul unor comunități, sate pe care noi le alegem, unde noi facem o mică intervenție care să schimbe starea de spirit de acolo. Deci nu e vorba doar despre casă. Am încercat, de la bun început, să explicăm că noi nu doar zugrăvi în case, noi schimbăm o stare de spirit, noi dăm un impuls, dăm un pic de speranță către comunități care sunt ori în cădere, ori au anumite probleme, dar, în general, cam toate comunitățile sătești au probleme sociale destul de accentuate”, spune Radu Trifan.
Grădinari, poarta de intrare în Valea Carașului
În 2024, voluntarii Acasă în Banat au reabilitat 30 de case în satul Altringen, din județul Timiș. Acum vine rândul județului Caraș-Severin, așa că la începutul lunii iunie voluntarii se vor opri la Grădinari, aproape de Oravița.
Localitatea Grădinari era recunoscută pentru târgurile sale, însă a avut mult de suferit după 1990.
“Mergem la Grădinari, în județul Caraș-Severin, Cacova, după cum o știu mulți bănățeni mai vechi. E poarta de intrare în Valea Carașului, zona Oraviței și Cheile către Cheile Nerei, o zonă cu potențial turistic mare, dar, după părerea noastră, destul de neglijată. Adică, da, ajungi la Cheile Nerei, te bucuri că ajungi la Cheile Nerei, da, până ajungi acolo, treci prin aceste sate care nu sunt de multe ori foarte îngrijite, patrimoniul bănățean, pentru care cred și îmi place să cred că foarte mulți vin tocmai de aceea în Banat, pentru că văd ceva diferit față de alte zone ale țării sau față de alte țări și acela, din păcate, se pierde. Și dacă nu facem ceva, eu cred că în cel puțin 10-15 ani nu o să mai avem ce să mai arătăm lumii”, spune Radu Trifan.
Depopularea, dușmanul satelor bănățene
La fel ca și Grădinari, satele bănățene suferă din cauza depopulării, iar aspectul neîngrijit îi determină în continuare pe tineri să își construiască viitorul în alte zări, avertizează Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.
“Într-un spațiu în care nu-ți face plăcere să mergi pe stradă, nu te simți bine, nu e totul îngrijit în jurul tău, evident că nici nu-ți dorești să-ți crești copiii acolo. Prima ta preocupare, când ești tânăr și ai crescut în acel sat este cum să pleci mai repede de acolo. Deci e foarte important acest aspect ca un sat să fie îngrijit, să fie un loc unde să-ți simți că într-adevăr, aici poți să-ți faci un viitor și să-ți crești copiii. Iar ceea ce facem noi este să alegem un sat, e greu, îl alegem și acolo zugrăvim 30 de case, asta facem în trei zile. E un fel de festival în care zugrăvim 30 de fațade și, la finalul proiectului, ceea ce ne dorim noi este să oferim satului o nouă perspectivă, un nou impuls, o nouă stare de spirit, mai bună, de încredere că se poate și la ei, acolo, în sat, se poate să stai să-ți treci o viață normală și să-ți crești copiii acolo”, mai spune Radu Trifan.
Pentru că evenimentul este unul caritabil, prioritate vor avea casele unde există situații sociale deosebite, bătrâni singuri sau familii cu venituri modeste care nu își permit aceste renovări.
Color the Village se va desfășura în satul Grădinari, în zilele de 5, 6 și 7 iunie, iar apelul pentru voluntari va fi deschis în luna aprilie.
Reporter: Mihaela Ioncelescu