Îngerii Revoluției de la Timișoara. Copii împușcați în decembrie 1989
Articol de Radio Timișoara, 22 decembrie 2020, 13:48 / actualizat: 22 decembrie 2020, 17:57
Articol de Radio Timișoara, 22 decembrie 2020, 13:48 / actualizat: 22 decembrie 2020, 17:57
Șapte copii au fost împușcați mortal, în diferite zone ale Timișoarei, în timpul revoluției din 1989, între 17 și 22 decembrie.
În seara de 17 decembrie 1989, Cristina Lungu, o copilă de doar doi ani și șase luni, era pe umerii tatălui ei, în apropierea Casei Tineretului. La un moment dat, tatăl a simțit că fetița nu mai mișcă și a văzut apoi sângele care i se prelingea din gură. Dan Lungu a fugit disperat la Spitalul Județean, aflat în apropiere, însă medicii nu au mai putut face nimic decât să constate decesul micuței, care fusese nimerită în inimă de un glonț rătăcit. Cristina Lungu a fost cel mai mic copil împușcat la Revoluția anticomunistă din Timișoara, dar nu a fost nici primul, și nici ultimul. Și alți copii au căzut victimele unui război care nu era nicidecum al lor, spune preşedintele Memorialului Revoluţiei, Gino Rado.
“Avem destul de mulți copii care au fost uciși în Revoluție, dovadă că trupele de represiune nu au ținut cont de nimic și de nimeni. Copii, femei, bărbați, oameni în vârstă, toți din toate categoriile de vârstă au decedat în Timișoara în acea perioadă. Am avut și la crematoriul Cenușa, am avut și în groapa comună copii”, spune Gino Radu.
Potrivit datelor ulterioare, au fost uciși de gloanțe rătăcite școlari de diferite vârste, elevi la Timișoara: Laura Negruțiu (9 ani) Gabriela Tako (10 ani), Luminița Boțoc (14 ani), Claudiu Vărcuș, Constantin Iosub (17 ani), Eugen Nagy (17 ani) și Silviu Iordan (18 ani).
“Avem destule mărturii că au fost și soldați care au tras doar de dragul de a consuma gloanțele primite. Pentru că au primit ordin clar ca să consume muniția primită”, spune Gino Rado.
Pe 23 decembrie 1989, Laura Negruțiu – elevă la Școala Lenau, a fost lăsată la bunicii care locuiau în centru, vizavi de restaurantul Cina. Fata se uita la televizor când s-a deschis focul din blocul de lângă. Un glonţ rătăcit a străpuns zidul şi a omorât-o pe fata de nouă ani. Nimeni nu a fost tras la răspundere.
“N-a fost niciun ofițer, nici de la MApN nici de la MAI, condamnat pentru uciderea vreunuia dintre acești copii eroi. Și cred că mai avem de așteptat până când va fi o judecată corectă. Sunt convins că până la urmă adevărul va ieși la suprafață, dar de plătit sub nicio formă nu”, mai spune Gino Rado.
Un alt caz şocant a fost al Luminiței Boțoc, elevă în clasa a IV-a la Școala Generală nr.7. Ea a fost împușcată în 17 decembrie, în Calea Lipovei. Cadavrul ei a fost descoperit de-abia în ianuarie 1990, într-o groapă comună din Cimitirul Eroilor. În cazul ei a existat un proces cu ofiţeri de la Unitatea Militară din Calea Lipovei, pentru că s-a tras asupra oamenilor chiar din unitate. Aceştia au fost însă graţiaţi prin Decretul 727 semnat de Ion Iliescu.
Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both: