INUNDAŢII ÎN TIMIŞ! Sute de oameni evacuaţi, case prăbuşite, drumuri sub ape! [VIDEO]
Situaţia din zona Gătaia, din judeţul Timiş, se menţine gravă.
Articol de Radio Timișoara, 31 iulie 2014, 21:10 / actualizat: 1 august 2014, 21:36
Au fost evacuate 465 de persoane din 150 de locuinţe. Oamenii au fost cazaţi la şcoala din localitate.
În unele zone din oraş, apa măsoară un metru şi jumătate.
Sute de case, gospodării, anexe gospodăreşti, curţi şi grădini au fost inundate, joi, iar autorităţile au rupt un drum judeţean pentru ca apa să se scurgă.
O casă s-a prăbuşit, fiind complet distrusă de ape.
Pompierii au salvat şi 150 de animale de casă de dimensiuni mici şi mijlocii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Banat”, Sindia Vlaia
Polițiștii de frontieră şi jandarmii asigură paza imobilelor evacuate, iar polițiștii de la secțiile din zonă asigură ordinea publică.
Din dispoziţia ministrului apărării, Mircea Duşa, prezent la Gătaia, în zonă sunt transportate materialele necesare pentru refacerea terasmentului de la calea ferată, care a cedat, generând inundaţiile.
Localitatea Șemlacul Mic a fost evacuată, după ce nivelul apei a determinat izolarea completă a zonei și prăbușirea unei case.
Nu au fost victime, însă la nivelul acestei localități există persoane vârstnice care refuză să își părăsească locuințele, în pofida pericolului iminent.
Comuna Jamu Mare, cu localitățile Ferendia, Lățunaș și Clopodia sunt în continuare afectate de inundaţii, pompierii militari alături jandarmi acționând pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate.
În această zonă nu a fost necesară evacuarea populației.
În zona Șipet – Folea s-au înregistrat mai multe solicitări pentru evacuarea apei din locuințele cetățenilor.
În localitatea Gherman, pârâul Semița a ieșit din albie, inundând 15 gospodării.
Pompierii militari au evacuat două persoane și au intervenit pentru limitarea efectelor inundațiilor, mai spune purtătorul de cuvânt al ISU Banat, Sindia Vlaia.
Crucea Roşie Timiş îi sprijină pe sinistraţii din Gătaia. Membrii organizaţiei au dus primele ajutoare în zonă. Coordonatorul, Lucian Trif spune că au fost aduse 2,5 tone de apă, urmând ca în funcţie de solicitări să intervină şi cu alte materiale. Crucea Roşie monitorizează şi situaţia de la Şemlacu Mic.
Alte probleme au fost semnalate, joi seara, în zona Denta, judeţul Timiş, unde un pod trebuie decolmatat pentru că riscă să blocheze canalizarea. La Roviniţa Mare, 20 de militari din cadrul MApN ajută echipele mixte formate din jandarmi şi pompieri care acţionează pentru evacuarea apei.
Pe întreg teritoriul judeţului Timiş acţionează 89 de pompieri profesionişti cu 32 de utilaje de intervenţie (autospeciale, bărci de salvare, motopompe şi electropompe), 45 de jandarmi, 23 poliţişti de frontieră, 4 echipaje de poliţie rutieră şi poliţişti din zonele afectate, sprijiniţi de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.
Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, a dispus trimiterea în teren a unei pompe de capacitate mărită din cadrul Centrului Regional şi Transfrontalier pentru Prevenirea şi Intervenţie în caz de inundaţii, utilaj care are o capacitate de refulare a apei de aproximativ 10 ori mai mare decât pompele pompierilor militari, evacuând aproximativ 17.000 l apă/minut.
Avertizarea cod roşu pentru râurile Bârzava şi Moraviţa se menţine până vineri, la ora 21:00.
FOTO: Alexandra Marian, Luisa Tîrcă, RADIO TIMIŞOARA