Aproape 200 de elevi timişeni – exmatriculaţi din cauza absenţelor!
Adolescenţii nu mai par interesaţi de orele de curs din ultimii doi ani de liceu şi chiulesc pe capete. Numai în primul semestru al acestui an şcolar aproape 200 de elevi, din clasele a XI-a şi a XII-a din Timiş, au fost exmatriculaţi.
Articol de Carla Chiu, 14 mai 2014, 12:10 / actualizat: 31 mai 2014, 4:34
„Din păcate, cu părere de rău, la acest moment avem un număr de 178 de elevi care au fost exmatriculaţi pentru un număr foarte mare de absenţe. 172 dintre aceştia sunt din mediul urban, iar 6 din mediul rural. Cea mai mare pondere a elevilor exmatriculaţi sunt din clasa a XI-a şi a XII-a”, spune Aura Danielescu, adjunct în Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş.
Dezinteresul elevilor pentru participarea la orele de curs se manifestă şi în rândul celor din clasele primare, doar că aceştia nu pot fi exmatriculaţi.
„La învăţământul gimnazial şi primar nu ne confruntăm cu situaţii de exmatriculare pentru că este învăţământ obligatoriu. Şi la acest nivel există situaţii în care, datorită unui număr foarte mare de absenţe, elevii pot să rămână cu situaţii şcolare neîncheiate. În acest moment, în Timiş avem 273 de situaţii în care elevii au rămas, la finele semestrului I cu situaţia şcolară neîncheiată”, explică Aura Danielescu de la ISJ Timiş.
Unii părinţi nu se apleacă asupra copiilor iar autorităţile parcă au mâinile legate. Nici măcar programe de consiliere nu pot fi organizate.
„Un program de consiliere este greu de făcut pentru că la consiliere vine cine doreşte şi consideră că are nevoie de sprijin. Un copil adus cu forţa la consiliere nu se va deschide şi nu se vom putea obţine rezultate. Nu putem funcţiona în regim poliţienesc. În licee avem psihologi, elevii ştiu că pot apela la sfaturi şi pot beneficia de consiliere în carieră, pot să afle informaţii despre piaţa muncii şi despre nivelul de studii care se cere în anumite profesii”, spune psihologul Adriana Dodea.
Chiar şi aşa, dacă adolescenţii vor să ceară sfatul unui psiholog şcolar, e puţin probabil să îl găsească. Conform legislaţiei actuale, există câte un specialist la 800 de elevi, iar un psiholog şcolar are două sau trei şcoli de care se ocupă.
(Sursa Foto: gorjeanul.ro)