Căminul ultramodern al Universității de Vest din Timișoara, aproape de inaugurare. Va avea grădiniță la parter
Clădirea va avea o capaciate de 660 de locuri iar condițiile de cazare vor fi de nivelul campusurilor de elită din lume.
![Căminul ultramodern al Universității de Vest din Timișoara, aproape de inaugurare. Va avea grădiniță la parter Căminul ultramodern al Universității de Vest din Timișoara, aproape de inaugurare. Va avea grădiniță la parter](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2025/02/camin-ultramodern-UVT-850x479.jpg)
Articol de Radio Timișoara, 8 februarie 2025, 09:50
Cel mai modern cămin studențesc al Universității de Vest din Timișoara este gata de inaugurare la mai bine 12 ani de începerea lucrărilor.
Piatra de temelie pentru construcția noului cămin al Universității de Vest din Complexul Studențesc a fost pusă în 2013, însă lucrările au fost stopate în scurt timp din lipsă de fonduri.
În 2015, Guvernul a alocat o nouă finanțare, dar ghinionul a făcut ca firma constructoare să dea faliment, după care a fost nevoie de reproiectarea clădirii, de reautorizarea indicatorilor tehnico-economici, noi licitații, ca atare noi și noi hotărâri de guvern, explică directorul administrativ al UVT, Laurențiu Georgescu.
„Istoria lui e un pic mai veche, pentru că acesta era inițial gândit ca un cămin, hai să spunem, un pic mai vechi și cu un standard calitativ mult redus. Licitația lui a fost în 2012. Din păcate, finanțarea acestui obiectiv în perioada respectivă a fost una destul de greoaie, el fiind făcut cu bani de la Guvern, una dintre probleme fiind inclusiv intrarea în insolvență a firmei cu care am început inițial o construcție. Căminul teoretic e gata, partea de camere, încă de anul trecut, dar pe zona de parter a fost nevoie de reautorizarea proiectului inițial”, spune Laurențiu Georgescu.
Dotări ultramoderne
Clădiria are parter și șapte etaje, 31 de camere și o capacitate de cazare de 660 de locuri, 12 pentru persoane cu nevoi speciale.
În fiecare cameră vor fi cazate 3 persoane, iar condițiile vor fi de nivelul campusurilor de elită din lume. Fiecare cameră are baie proprie și va fi dotată cu televizor și frigider, iar accesul se va face pe bază de cod și cartelă.
“Acest cămin e gândit la un standard ultramodern, am spune chiar de regim hotelier. Fiecare cameră are senzori, unde poți să-ți reglezi temperatura aerului, încălzirea. Putem să știm dacă geamurile sunt închise, nu sunt închise, are senzor de prezență în cameră, senzor de umiditate. E gândit cât mai eficient. Toate corpurile de iluminat sunt cu LED, fiind un cămin gândit eficient. Are inclusiv panouri fotovoltaice și pe fiecare nivel există o chicinetă. Vor avea spălătorii, o sală de lectură la ultimul nivel cu un view extraordinar și o sală de forță, de gimnastică în care vor putea face mișcare”, mai spune Laurențiu Georgescu.
La subsolul clădirii a fost amenajată o parcare cu 50 de locuri. Într-un final, investiția pentru căminul de lux al UVT a costat peste 16 milioane de euro.
„Avem mare nevoie de aceste spații de cazare. Universitatea de Vest are o capacitate de 3.000 de locuri de cazare, având peste 16.000 de studenți. 70% sunt din afara Timișoarei, deci cererea e undeva la 7.000-8.000 de locuri de cazare. În acest moment, o parte din căminele universității au inclusiv condiții de 5 în cameră, unde ne propunem să ne îmbunătățim și pe acestea și să ajungem undeva maxim 4”, mai spune Laurențiu Georgescu.
Grădinița UVT
Lucrările la Cămin sunt terminate încă din 2024, dar pe zona de parter a mai intervenit o schimbare de soluție. Inițial erau prevăzute spații comerciale, însă cei de la UVT au schimbat destinația, urmând să fie amenajată o grădiniță.
Este vorba despre prima grădiniță a unei universități din Timișoara, urmând să ofere și un cadru de practică pentru studenții de la pedagogia învățământului primar și preșcolar.
Grădinița UVT va avea șase grupe – două grupe mici, două grupe mijlocii și două grupe mari – însumând aproximativ 114 locuri. Activitatea va fi coordonată de UVT, iar angajații universității vor avea prioritate la înscrierea copiilor.
Reporter: Ștefan Both