Cum ar fi dacă ar începe cursurile mai târziu? Propunerea este luată în discuție în Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 20 septembrie 2023, 09:51
Schimbarea orelor de începere a școlii ar fi o soluție de luat în calcul pentru a fluidiza traficul în Timișoara.
Propunerea vine de la viceprimarul Ruben Lațcău, care a ridicat problema încă de dinaintea începerii cursurilor. Edilul spune că ar fi de ajutor să existe acest decalaj, cu precădere între clasele I-VIII și liceeni.
“Într-adevăr, foarte adesea suntem în situația în care blocajele sunt cvasitotale între 7.45 și 8.15, în zona centrală sau cartiere de sud, unde sunt aceste școli. O oarecare decalare, cel puțin pentru zona centrală, între licee și gimnazii, și la asta am făcut referire, e doar o propunere. Eu nu cred că neapărat soluția asta trebuie să fie. E un dialog pe care trebuie să-l începem împreună cu Inspectoratul Școlar și cu părinții. Oarecare decalare ar putea să reducă din această presiune care apare în ora de vârf”, spune Ruben Lațcău.
La rândul său, subprefectul de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, spune că școlile ar trebui să ia exemplul occidentului și să înceapă mai târziu programul. În Timiș, dimpotrivă, susține el, sunt cazuri în care orele încep chiar mai devreme de 08.00.
“Foarte multe școli încep de la 7.30, ceea ce înseamnă că îi privăm pe toți acești școlari de ore importante de somn, mai ales pe cei din periurbanul Timișoarei, care se trezesc cam cu o oră înainte față de colegii lor din Timișoara. Lucrul ăsta afectează, evident, dezvoltarea fizică și psihică copiilor, fapt demonstrat de toate cercetările medicale din lume, dar și de la noi. E un lucru știut că orice oră pierdută de somn la vârsta asta, când copiii sunt în dezvoltare, îi va afecta pe adulții de mai târziu”, spune Ovidiu Drăgănescu.
Deodamdată, Inspectoratul Școlar Județean nu are o evidență oficială a numărului de școli care nu încep programul la ora 08.00, dar a fost lansat un formular de colectare a acestor date.
Ascultați reportajul realizat d Ioana Sapianu.