Octavian Jurma despre deschiderea școlilor: ”Nu avem o garanție că siguranța copiilor este luată în considerare.” Ce a răspuns Ministrul Educației
Articol de Radio Timisoara, 6 noiembrie 2021, 21:15 / actualizat: 7 noiembrie 2021, 19:26
Medicul Octavian Jurma a intrat vineri seara în direct la emisiunea ”Tema Zilei” de la TVR 1, al cărei invitat în studio era Sorin Câmpeanu, Ministrul Educației.
Referindu-se la decizia referitoare la deschiderea școlilor în care este vaccinat peste 60% din personal, epidemiologul a afirmat că ”aceasta este doar o măsură de a stimula vaccinarea , nu are nimic de-a face cu crearea unui grad de siguranță în școli.”
”Criteriile de prudență epidemiologică au fost clar stabilite încă de anul trecut, din vară. Cu ajutorul Băncii Mondiale, România a făcut un studiu de lungă durată, în 24 de pagini, în care se justifica foarte clar de ce de România nu-și permite (și asta era pe tulpina ancestrală, care era de patru ori mai puțin infecțioasă decât Delta) să țină școlile deschise după 3 la mie. Acest lucru s-a reconfirmat în februarie și, după aceea, în acest val Delta nu știu de ce s-au ridicat permanent … la 6 la mie și după aceea s-au suspendat… Școlile se închid doar după ce devin focare.”
”Mai avem o problemă în România, faptul că Direcțiilor de Sănătate Publică din județe, care monitorizează foarte atent toate focarele, inclusiv în școli, nu li s-a permis să închidă școlile când au devenit focare.”Pur și simplu există niște entități centrale care interferează cu decizia sanitară locală, astfel încât un motiv de stres pentru părinți ca mine este faptul că nu avem o garanție că siguranța copiilor este, cu adevărat, luată în considerare. Eu înțeleg că este scopul domnului ministru să țină școlile deschise, dar faptul că educația este cumva pusă înaintea sănătății și a vieții, asta mă îngrijorează. ” ”Ajungem în situația în care ca să fie copiii în siguranță să încurajăm profesorii să nu se vaccineze, doar dacă vrem să-i trimitem la școală să facem noi presiuni asupra lor să se vaccineze pentru că statul nu e în stare să se hotărască ce vrea să facă. Vrea să forțeze vaccinarea-atunci să-și asume. Dacă nu vrea să forțeze vaccinarea, atunci să adopte criterii de siguranță generală legate de incidență.”
”Dacă un copil se duce la școală la o incidență de 12 la mie, se îmbolnăvește, vine acasă, își îmbolnăvește părintele care poate s-a izolat și lucrează în telemuncă [..] dacă are comorbidități, copilul își poate ucide părintele (sau bunicul).”
”Sunt total de acord cu tot ce a spus și apreciez dintotdeauna profesionalismul în domeniul medical al domnului doctor și în domeniu epidemiologic” a răspuns ministrul Sorin Câmpeanu. ”Pe partea educațională, sigur că da , avem idei care nu se suprapun întocmai.”
Ascultați afirmațiile audio, mult mai complete (transcrierea poate conține și mici erori).